Њемачка канцеларка Меркел / - ФОТО: РТС
19/01/2022 u 22:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркел одбила посао у УН, посветила се писању мемоара

Циљ јој је да објасни главне политичке одлуке које је донијела током својих 16 година на власти, рекла је њена савјетница

Бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел, која је напустила функцију почетком децембра, одбила је понуду за посао генералног секретара УН Антонија Гутереша, саопштила је данас њена канцеларија. Меркел је 8. децембра дефинитивно напустила политичку сцену и посветила се писању политичких мемоара.

Ангела Меркел је „прошле недјеље позвала телефоном генералног секретара УН, захвалила му на понуди и рекла да је неће прихватити“, навела је њена канцеларија у саопштењу АФП-у, потврђујући информације које су се појавиле у медијима.

У саопштењу није наведено какав је конкретно ангажман Гутереш понудио бившој њемачкој канцеларки, али су медији раније пренијели да је ријеч о предсједавању савјетодавним одбором УН за глобална јавна добра, што је један од његових водећих реформских пројеката.

Ангела Меркел, која је дуго најављивала повлачење после њемачких парламентарних избора у септембру 2021. године, поновила је у неколико наврата да не жели да преузме било коју нову функцију после истека мандата.

Откако је 8. децембра дефинитивно напустила политичку сцену посветила се писању политичких мемоара са својом бившом савјетницом и блиском сарадницом Беате Бауман.

Циљ јој је да објасни главне политичке одлуке које је донијела током својих 16 година на власти, рекла је њена савјетница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:52