Мигранти на бјелоруско-пољској граници / - Спутњик
18/12/2021 u 10:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мигранти чине 3,6 одсто свјетске популације

Миграција може да буде ефикасно средство за смањење сиромаштва миграната и њихових породица и да значајно допринесе развојним напорима како земље поријекла, тако и земље одредишта

Мигранти чине 3,6 одсто свјетске популације, а њихов број скоро је три и по пута већи него прије пет деценија, наведено је у извјештају Међународне организације за миграције (ИОМ) који је објављен уочи Свјетског дана миграната 18. децембра.

У извјештају ИОМ-а који преноси Њемачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), наводи се да је број људи који су из различитих разлога напустили земљу рођења прошле године достигао 281 милион, а било би их два милиона више да није пандемије ковид-19 која је драстично ограничила мобилност.

 - Само 22 одсто миграната је у земљи дестинације покривено социјалним осигурањем, што их чини високо рањивом категоријом, а посебно су погођене мигранткиње, које су у највећем ризику од експлоатације и насиља - наведено је у саопштењу ГИЗ-а.

Миграција може да буде ефикасно средство за смањење сиромаштва миграната и њихових породица и да значајно допринесе развојним напорима како земље поријекла, тако и земље одредишта, наводи ГИЗ и подсјећа да је Србија је највећи прималац дознака на Западном Балкану.

- Мигранти дају важан допринос развоју, градећи мостове између својих земаља порекла и земаља у којима живе и раде. Неретко су активно укључени у удружења, реализују локалне пројекте и шаљу новац породицама и пријатељима. Они такође преносе знање и искуство када се врате кући на краћи или дужи период - додаје се у саопштењу.

Истиче се да исељеници својим знањем и вјештинама граде снажније и отпорније заједнице, и да су у протеклом периоду били у првим редовима борбе против ковида, те да од почетка кризе они дају огроман допринос у здравству, малопродаји, достави хране и другим кључним дјелатностима.

 - Чак и у време када су границе биле чврсто затворене, бројне земље су направиле изузетак отварајући их за стране сезонце у пољопривреди. Миграција, међутим, такође носи ризике за појединце који се нађу у ирегуларној миграцији, као и за земље поријекла које ризикују да изгубе високо квалификоване стручњаке - упозорено је у саопштењу.

Глобални програми „Миграције за развој“ (ПМЕ) и „Миграције и дијаспора“ (ПМД) које у Србији спроводи ГИЗ пружају смјернице појединцима и подржавају их индивидуалним мјерама подршке и савјетовањем, које се нуди стручњацима повратницима и професионалцима из дијаспоре, оснивачима компанија, односно, свим мигрантима и повратницима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:03