Зоран Милановић / - РТРС
31/05/2022 u 14:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милановић о самиту ЕУ: Хрватска никакав играч, из Србије добијамо гас и нафту

Коментарисао је да хрватске, али и европске грађане због свега што се догађа очекује – скупоћа

Председник Хрватске Зоран Милановић учествовао је на свечаности доделе јавних признања Града Загреба поводом Дана Града Загреба након чега је одговарао је на питања новинара, преноси Nova S.

-Волио бих да је Хрватска кључни играч, али није, Хрватска је никакав играч- рекао је предсједник додајући да Хрватска већ сада добија дио гаса и нафте преко Србије и да је “кључни играч Мађарска”.

-Хрватску нико ништа не пита јер не постављамо питања. Мађарска је као свој интерес препознала увоз руске нафте. Та нафта ће завршити овде или онде. Ти разлози које ЕУ наводи за неувођење ембарга на гас вријеђа здрав разум. Па уведите онда потпуни ембарго. Санкције не функционишу. Нити је рубља пала нити Русија то осјећа. Цијену ће платити европски грађани, Путин ће се задовољно смјешкати, а та нафта и гас ће отићи другдје јер је потражња велика- рекао је предсједник Хрватске додајући да такве санкције какве је ЕУ увела Русији не би функционисале ни у Србији, преноси N1.

Коментарисао је да хрватске, али и европске грађане због свега што се догађа очекује – скупоћа.

-Грађане очекује скупоћа, али и њемачке и мађарске. Хрвати имају мање трошкове, имају мању плату, али и мање трошкове. Нажалост, нисмо као Аустрија, али смо као Мађарска. Није у новцу све, али пуно тога је, људи морају платити рачуне. Они који раде за 7.000 куна ће осјетити инфлацију. Хрватска ако и препознаје своје интересе, не рекламира их- рекао је.

-Ми се бојимо, срамимо се Хрвата у БиХ, али имамо разумевања за Турску. Нажалост, то нас гура у други наплатни ред јер нас се мање чује. Опет позивам, апелујем, да се нађе мало памети. Свима је све јасно, ХДЗ-овцима такође, али се не усуде пружити отпор. Кад бисмо били јединствени у ставу око политичког опстанка Хрвата у БиХ, ствари би се рјешиле врло брзо, а Финска и Шведска би завршиле у НАТО-у. Овако са Турском ће платити страховиту цијену, а Хрватска тражи мало- рекао је председник.

Коментарисао је о хрватски удио власништву ИНА-е.

-ИНА-у је Хрватска продала на дјелове. Добро је док се држимо на овој разини власништва. Да пређемо 50 одсто, шта ћемо? Бушити земљу у потрази за венецуеланским залихама нафте? Ми то немамо. Само власништво над ИНА-ом не значи ништа. Али Пленковић је обећао да ће то купити па нека то уради. Ја тако сулуда обећања нисам давао- рекао је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:34