/ ILUSTRACIJA - FOTO: CEDIS
01/10/2022 u 09:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministri EU postigli dogovor o smanjenju potrošnje struje

Odluka je donijeta na osnovu predloga Evropske komisije. Prihvatlii su i opšte smanjenje potrošnje struje od deset odsto, što je na dobrovoljnoj osnovi

Ministri zemalja Evropske unije zaduženi za energiju saglasili su se oko paketa mjera za pomoć u energetskoj krizi i postigli dogovor o smanjenju potrošnje struje za pet odsto u periodu tokom dana kada se najvise troši.

Odluka je donijeta na osnovu predloga Evropske komisije. Prihvatlii su i opšte smanjenje potrošnje struje od deset odsto, što je na dobrovoljnoj osnovi, prenosi Tanjug.

Ministri EU dogovorili su se i da preraspodijele višak prihoda energetskog sektora krajnjim kupcima. Odluka za smanjenje potrošnje struje je obaveza koja treba da se primijeni preko upravljanja potražnjom struje. Veliki potrošači koji to prihvate dobiće subvencije i treba da ograniče potražnju u vrijeme kada su cijene previsoke.

Češki ministar industrije i trgovine, Jozef Sikela, koji je vodio sastanak, kazao je da će postignuti sporazum donijeti olakšanje građanima i preduzećima preko smanjenja potražnje struje, kao i da će države članice preraspodijeliti višak prihoda iz energetskog sektora onima koji se bore sa izmirivanjem računa.

Ministri su, takođe, potvrdili dva mehanizma za prikupljanje viška profita energetskih firmi. Proizvođačima nuklearne i obnovljive električne energije, kao i onima koji koriste ugalj i imaju korist od trenutnih visokih cijena, biće ograničena cijena na 180 eura po megavat satu.

Kako je objašnjeno, prihodi koji prelaze ovu gornju granicu biće smatrani kao prekomjerni profit, a države članice mogu preraspodijeliti ove prihode krajnjim potrošačima, domaćinstvima i preduzećima koji se suočavaju s ogromnim računima za energiju.

Države članice su isto tako dogovorile da će odrediti obavezni privremeni doprinos solidarnosti na prihode preduzeća aktivnih u sektorima sirove nafte, prirodnog gasa, uglja i rafinerija.

Ovaj doprinos biće primjenjiv na prihod koji prelazi 120 odsto prosječne dobiti za posljednje četiri fiskalne godine. Taj doprinos mora iznositi najmanje 33 odsto, a prikupljeni novac mora biti usmjeren na mjere podrške za najugroženije krajnje potrošače.

Ministri su raspravljali i o ograničenju cijene gasa, što je tražilo 15 zemalja članica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2022 23:25