/ - FOTO: SIGURNOSNA SLUžBA UKRAJINE
08/08/2023 u 08:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve osuđen na pet godina zatvora

Iz press službe Službe sigurnosti Ukrajine se napominje da je sud osudio sveštenika na primjerenu kaznu na temelju dokaza koje su iznijele posebne službe

Mitropolit Jonafan, poglavar Tulčinske eparhije Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata u Viničkoj oblasti, osuđen je na pet godina zatvora zbog javnog opravdavanja ruske invazije na Ukrajinu.

Iz press službe Službe sigurnosti Ukrajine se napominje da je sud osudio sveštenika na primjerenu kaznu na temelju dokaza koje su iznijele posebne službe.

Prema materijalima istrage, okrivljeni je među vjernicima dijelio propagandne letke u kojima je pozivao na preuzimanje vlasti i promjenu državne granice Ukrajine.

Na jednoj od web stranica Ruske pravoslavne crkve Ionafan je objavio publikacije podrške ruskim osvajačima i njihovim ratnim zločinima.

Ispitivanje materijala (prokremaljskih propagandnih letaka i literature) zaplijenjenih tokom pretresa koje je pokrenula Služba sigurnosti Ukrajine potvrdilo je činjenicu nezakonitih aktivnosti mitropolita.

U januaru je Služba sigurnosti Ukrajine predala sudu presudu protiv poglavara Tulčinske eparhije UOC-MP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:27