Gasovod Sjeverni tok / - INTERNET
20/07/2022 u 19:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMF: prekid isporuke gasa ugrozio bi Njemačku

Uz argument da im nedostaje turbina na remontu u Kanadi ruski Gasprom je prije nekoliko nedjelja smanjio za 60 odsto isporuke gasa preko Sjevernog toka jedan, glavnog puta za gas u Evropi

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocijenio je da bi eventualni prekid isporuke ruskog gasa Evropi smanjio bi njemački BDP za gotovo pet odsto u periodu od 2022. do 2023. godine.

Prema prognozama MMF-a objavljenim u tenutku kada Berlin strahuje da će potpuno stati dotok gasa preko gasovoda Sjeverni tok, BDP bi bio smanjen, a njemačka privreda bila bi ugrožena jer se mnoga postrojenja oslanjaju na ruski gas.

„Ako kombinujemo direktne i indirektne efekte i neizvesjti, zatvaranje dotoka gasa smanjio bi BDP za 1,5 odsto u 2022. godini, za 2,7 odsto u 2023 i za 0,4 odsto u 2024, u odnosu na scenario prema komje bi Nemačka nastavila da dobija gas“, navela je ova međunarodna institucija u izvještaju.

Kumulativni gubitak BDP-a između 2022. i 2024. bio bi 4,8 odsto u odnosu na BDP iz 2020, naveo je MMF. To je najveća prijetnja za prvu privredu eurozone, dodao je MMF.

Njemačka je početkom juna kupovala 35 odsto gasa od Rusije, a ta cifra je bila 55 odsto prije rata.

Uz argument da mu nedostaje turbina na remontu u Kanadi ruski Gasprom je prije nekoliko nedjelja smanjio za 60 odsto isporuke gasa preko Sjevernog toka jedan, glavnog puta za gas u Evropi.

Berlin je nazvao dati razlog „pretekstom“, smatrajući da se radi o „političkoj“ odluci i izražavajući strahovanja da Moskva neće nastaviti isporuke tim putem na kraju godišnjeg remonta koji je počeo prošle nedelje.

Remont treba da se završi sutra.

Čak i ako nastavi da dobija ruski gas rast njemačke privrede će biti umjeren u narednom tromesečju, ocjenjuje MMF. To se objašnjava slabošću svjetske privrede i uskim grlima u izvoznoj industriji, stubu njemačke privrede.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 14:24