Ilustracija / - PIXABAY
24/04/2024 u 23:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Muškarcu iz Ljubljane greškom izvadili testise, traži pola miliona eura odštete

Okružni sudija u Ljubljani je presudio da je osnovana tužba muškarca kome je u mladosti nepotrebno odstranjen testis, pošto tumor na njemu nije bio maligan.

Univerzitetski klinički centar u Ljubljani (UKC) bi trebalo da mu isplati odštetu, čiji iznos još nije poznat, a pacijent je tražio skoro pola miliona evra.

- Oni su me učinili invalidom. Moram da budem na hormonskoj terapiji do kraja života. Istovremeno, veoma loše utiče na moje mentalno zdravlje. Muškarci jako dobro znaju o čemu govorim, kaže danas 34-godišnji muškarac kojem su prije 11 godina u UKC Ljubljana odstranjeni testisi.

Operacija je izvršena zbog tumora na testisu, koji je bio benigni a ne maligni, ali on to nije znao. Upravo suprotno, godinama je vjerovao da se liječio od karcinoma.

Tako je ostao bez jedinog funkcionalnog testisa, jer je drugi već bio slabo razvijen, a u oktobru 2014. godine, zbog straha od širenja raka, preventivno mu je izvađen i drugi.

Nije znao da je tumor benigni

Muškarac je zbog ljekarske greške koja mu je obilježila život odlučio da tuži ljubljanski klinički centar. Tražio je 450.000 eura odštete za psihičke i fizičke bolove, kao i za pretrpljeni strah.

Okružna sutkinja Ksenija Zelhofer Orehek je, tri i po godine posle podnošenja tužbe, privremenim rješenjem odlučila da je tužba osnovana, a o visini štete sud će odlučiti pravosnažnom presudom.

Stranke se i dalje mogu žaliti na privremenu odluku, a klinički centar insistira da su radili samo za dobrobit pacijenta.

Sve se desilo u julu 2013. godine kada je mladić, neposredno pred kraj studija, posjetio lekara zbog bolova u predjelu desnog testisa. U avgustu je urolog opipao kvržicu za koju se pretpostavljalo da je kancerogena, a dijagnoza je za njega bila opasna po život.

- Testis će morati da se ukloni zbog tumora, bio je jasan ljekar.

Zbog atrofičnog, osušenog lijevog testisa, prvo ga je uputio na ginekološku kliniku na davanje sperme, kako bi jednog dana ipak mogao da ima dijete, ako tako odluči. Zamrznuta je sjemena tečnost za devet vještačkih oplodnji, a ocjena je bila da je njen kvalitet bio dobar.

Najmanje tri osobe završile u bolnici: Pojeli kapsule za pranje veša misleći da su bombone

Na urološkom konzilijumu na Institutu za onkologiju mladiću je saopšteno da je tumor u prvoj fazi uspješno uklonjen, te da mu nije potrebna hemoterapija ili zračenje. Posle operacije test je pokazao da se radi o bezopasnoj kvržici.

- Bio sam tako srećan što rak nije uznapredovao. Nisam ni sumnjao da je u pitanju benigni tumor, objasnio je muškarac tokom suđenja.

Dugi niz godina se bojao da će se rak vratiti, zbog čega je odlučio da iz predostrožnosti odstrani i lijevi testis. Hirurg i onkolog su mu već rekli da ima epidermoidnu cistu, ali kao laik nije znao šta to znači.

Nema sumnje u pričinjenu štetu

- Sud je utvrdio da tužiocu nisu na adekvatan način predočene sve mogućnosti za operativnu intervenciju. Na osnovu uvjerljivog iskaza tužioca i njegove partnerke, sud smatra da dijagnoza nije obrazložena na adekvatan način da bi pacijent razumio njen sadržaj, navodi se u privremenoj presudi.

Dakle, tužilac se na intervenciju nije odlučio na osnovu svjesnog, informisanog i slobodnog pristanka.

- Za nastalu štetu saznao je tek u oktobru 2019. godine. Do tada je mislio da boluje od malignog raka, jer mu niko nije objasnio dijagnozu, navodi se u presudi.

Prema riječima advokatice Olivere Gomboc, njenom klijentu je pričinjena nenadoknadiva šteta. Godinama je živio u strahu da će se rak vratiti (iako ga nikada nije imao). On i njegova partnerka nisu se odlučili na dikete jer su se bojali da će odrasti bez oca. Dijete ne može dobiti prirodnim putem, a posle operacija je pretrpio i nepotrebne fizičke bolove.

Dugoročne posledice ima i zbog hormonske terapije koju će morati da prima do kraja života, prenosi N1 Slovenija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:21