/ - FOTO: UNSPLASH - THANOS PAL, ILUSTRACIJA
08/12/2023 u 14:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Na migracionim rutama EU otkriveno 1.000 grobova

Problem je potpuno "zanemaren", smatra evropska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović iznevši stav da zemlje EU ne ispunjavaju svoje obaveze prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima

Najmanje 1.015 muškaraca, žena i djece sahranjeno je pre identifikacije tokom protekle decenije, dok je Evropski parlament 2021. godine usvojio rezoluciju koja poziva na identifikaciju ljudi koji su umrli na migracionim rutama i prepoznaje potrebu za koordinisanom bazom podataka za prikupljanje detalja o nastradalima, prenosi B92.

Problem je potpuno "zanemaren", smatra evropska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović iznevši stav da zemlje EU ne ispunjavaju svoje obaveze prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima.

- Imamo forenzičke stručnjake, ali je neophodno da ih vlade angažuju -  rekla je Mijatović i dodala da uspon krajnje desnice i nedostatak političke volje mogu da ometaju razvoj odgovarajućeg sistema za rešavanje "tragedije nestalih migranata".

Više od 29.000 migranata umrlo je na evropskim rutama, od kojih je većina i dalje neidentifikovana i sahranjena u grobnicama na kojima piše "Gospodin X", "NN" ili "Migrantski brod 4, 25.9.2022" u različitim zemljama EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jul 2024 22:57