/ - IZVOR: EPA-EFE (STEPHANIE LECOCQ) ilustracija
11/09/2023 u 10:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najavljeno veliko infrastrukturno povezivanje Evrope i Azije

Cilj je bliskoistočne zemlje povezati željeznicom te lukama s Indijom. Američki zvaničnici su naglasili da će se time poboljšati trgovina iz Zaliva prema Evropi

Države Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) najavile su na samitu u Indiji veliki infrastrukturni projekat, koji podrazumijeva povezivanje Evrope, Bliskog Istoka i južne Azije željeznicama i lukama.

To se desilo usljed nastojanja američkog predsjednika Joea Bidena da se suprotstavi kineskom projektu Pojas i put.

Biden je poručio da će infrastrukturno povezivanje spomenutih dijelova svijeta biti velika stvar, te da će se njime doprinijeti da Bliski Istok bude stabilniji, prosperitetniji i više integrisan, prenosi Klix.ba.

Konstatovao je da će to značiti beskonačne mogućnosti za čistu energiju.

Indijski premijer Narendra Modi je saopštio da je riječ o projektu koji će biti od velikog značaja za generacije koje imaju, kako je kazao, velike snove.

Zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Jon Finer, je istakao da će koristi imati države s niskim i srednjim prihodima, te da će Bliskom Istoku biti omogućeno da ima ključnu ulogu u globalnoj trgovini.

Cilj je bliskoistočne zemlje povezati željeznicom te lukama s Indijom. Američki zvaničnici su naglasili da će se time poboljšati trgovina iz Zaliva prema Evropi.

Memorandum o razumijevaju za uspostavljanje evropskog koridora Indija - Bliski Istok - Evropa (IMEC) potpisali su Evropska unija (EU), Indija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Sjedinjene Američke Države (SAD) i drugi partneri G20.

Predviđeno je da IMEC čine dva koridora. Jedan će biti istočni koridor kojim će biti povezani Indija i Arapski zaliv, a drugi će biti sjeverni koridor kojim će biti povezani Arapski zaliv i Evropa.

Plan je da duž željezničke trase bude infrastruktura za električnu energiju i telekomunikacijske usluge. Riječ je o električnoj energiji koja će se proizvoditi iz vodonika.

Infrastrukturni plan je potpisan usljed napora SAD-a za obuhvatan diplomatski sporazum kojim bi Saudijska Arabija priznala Izrael.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:17