/ FRANCUSKA - PHOTO BY ANTHONY CHOREN ON UNSPLASH
29/01/2023 u 15:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najavljeno više od 200 štrajkova širom Francuske

Sindikati radnika gradskog prevoza u Parizu, kao i zaposleni na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" i radnici uspinjača na francuskim skijalištima već su najavili učešće u novoj rundi štrajkova

 Širom Francuske naredne sedmice biće održano više od 200 štrajkova protiv penzione reforme, što su druge opštenacionalne demonstracije protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju, javili su danas francuski mediji.

Sindikati radnika gradskog prevoza u Parizu, kao i zaposleni na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" i radnici uspinjača na francuskim skijalištima već su najavili učešće u novoj rundi štrajkova, javila je televizija BFMTV.

Radnici skijališta u Francuskoj najavili su od 31. januara "neograničene štrajkove" zbog penzione reforme, plata i uslova rada.

Francuska premijerka Elizabet Born je 10. januara predstavila nacrt zakona o penzionoj reformi, koji vlada planira da sprovede u septembru 2023, prenose Nezavisne.

Prema tom planu, francuska vlada će početi da povećava starosnu granicu za penzionisanje za tri mjeseca po godini od 1. septembra, postepeno povećavajući je sa sadašnje 62 na 64 godine do 2030. godine.

Prve opštenacionalne demonstracije protiv reforme organizovalo je osam vodećih francuskih sindikata širom Francuske 19. januara, koje su okupile oko dva miliona ljudi.

Više od 200 štrajkova organizovano je širom zemlje, a najveći protesti održani su u Parizu, Marseju, Lionu, Tuluzu, Lilu i Nantu.

Ministar transporta Klemon Bone rekao je da će saobraćaj u utorak, 31. januara biti ozbiljno poremećen zbog najavljenih štrajkova.

"Biće veoma teško za gradski transport. Očekjemo velike poremećaje", rekao je Bone za televiziju LCI.

Bone je istakao da je vlada spremna da pregovora sa sindikatima, ali da se suština reforme neće mijenjati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. mart 2023 10:14