/ - PHOTO BY ABSOLUTVISION ON UNSPLASH
01/07/2023 u 20:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najstariji list na svijetu odštampao svoje posljednje izdanje

"Wiener Zeitung" će nastaviti da izlazi u online formatu i gaji nadu da će imati svoje mjesečno štampano izdanje

Najstariji list, bečki "Wiener Zeitung", odštampao je svoje posljednje dnevno izdanje skoro 320 godina od osnivanja.

Bečki dnevnik od danas se više neće štampati i prelazi na online izdanje, nakon što je nedavna promjena zakona učinila da više ne bude profitabilan kao štampani proizvod, piše londonski "Guardian".

Zakon, koji je u aprilu usvojila austrijska koaliciona vlada, ukinuo je zakonsku obavezu da kompanije plaćaju za objavljivanje javnih saopštenja u štampanom izdanju svojih novina, čime je "Wiener Zeitung" ukinut kao službeni list.

Ova promjena je dovela do gubitka prihoda izdavača od procijenjenih 18 miliona eura i primorala je list da zatvori 63 radna mjesta, uključujući uredničko osoblje sa 55 na 20, prenosi Avaz.

"Wiener Zeitung" će nastaviti da izlazi u online formatu i gaji nadu da će imati svoje mjesečno štampano izdanje, iako je taj plan navodno još u povoju.

Novine, koje su u vlasništvu austrijske vlade, ali su uređivački nezavisne, počele su da izlaze avgusta 1703. i ispratile su 10 careva i 12 predsjednika. U svom prvom izdanju, "Wiener Zeitung" je obećao da će pružiti direktan prikaz vijesti "bez ikakvog govorništva ili poetskog sjaja".

Godine 1768. list je izvijestio sa koncerta na kojem je nastupio "posebno talentovan" 12-godišnjak. Zvao se Volfgang Amadeus Mocart. Kada je Austrija poražena u Prvom svjetskom ratu, list je objavio posebno izdanje sa pismom o abdikaciji posljednjeg habzburškog cara, kajzera Karla.

Posljednje izdanje

U svom posljednjem dnevnom štampanom izdanju u petak, "Wiener Zeitung" je objavio uvodnik u kome za sve okrivljuje novi vladin zakon i dodaje: "Ovo su olujna vremena za kvalitetno novinarstvo... Na sve više platformi, ozbiljan sadržaj se bori za pažnju sa lažnim vijestima, video snimcima o mačkama i teorijama zavjere."

U aprilu je tiraž lista bio samo 20.000 radnim danima, iako se vikendom ovaj broj udvostručavao.

Arnold Švarceneger je bio jedan od posljednjih intervjuisanih, zajedno sa bivšim austrijskim kancelarima Francom Vranickim i Volfgangom Šiselom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 23:42