инфлација / - НВО Еуромост
01/04/2022 u 10:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наjвећа инфлациjа у Италиjи од 1991.

Скоро jедна од шест особа ниjе у стању да плати рачуне, то jест 15,44 одсто Италиjана ниjе платило рачуне у вриjедности од 26 милиона еура

Инфлациjа у Италиjи достигла jе седам одсто, што се ниjе догодило од 1991. године, обjавио jе Италиjански институт за статистику.

Италиjански институт за статистику обjавио jе податке коjи показуjу да су циjене порасле 1,2 одсто на мjесечном нивоу, а седам одсто на годишњем, те jе инфлациjа коjа се не зауставља већ девети мjесец у марту достигла скоро седам одсто, преносе Независне новине.

Циjена дизела за превозна средства повећана jе 38,3 одсто, бензина 31 одсто, за гриjање 37,4 одсто, а осталих горива 45 одсто.

Циjена електричне енергиjе порасла jе 65,5 одсто, а циjена природног гаса 4,6 у односу на фебруар.

Циjена бензина поново jе порасла и у Милану се у сриjеду биљежила циjена изнад два еура, како за бензин тако и за дизел.

Порасла jе и циjена прехрамбених производа 5,8 одсто.

Италиjанско удружење за заштиту потрошача Кодаконс сматра да jе толико повећање циjена права трагедиjа и да ће то коштати италиjанске породице 2,67 хиљада еура више на годишњем нивоу, док ће само за храну породице морати да издвоjе минимално jош 434 еура на годишњем нивоу.

Повећање циjена гаса и струjе довели су до тога да се италиjанске породице налазе у тешкоћи када jе риjеч о плаћању рачуна.

Скоро jедна од шест особа ниjе у стању да плати рачуне, то jест 15,44 одсто Италиjана ниjе платило рачуне у вриjедности од 26 милиона еура.

Ситуациjа ниjе много другачиjа у осталим земљама Европске униjе. Инфлациjа у Њемачкоj jе 7,3 одсто, у Шпаниjи скоро десет одсто, а у Францускоj 5,1 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:02