/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
22/11/2022 u 18:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NATO pružio podršku BiH: Izloženi su ruskom pritisku i pokušajima zastrašivanja

Rezolucija poziva i na nepokolebljivu podršku politici otvorenih vrata Alijanse i euroatlantskoj integraciji BiH, Ukrajine i Gruzije

Parlamentarna skupština NATO usvojila je rezoluciju kojom se vlade i parlamenti članica Alijanse pozivaju da pojačaju podršku ugroženim partnerima, uključujući BiH, prenosi Avaz.ba.

Osim podrške BiH članice se pozivaju da ojačaju podršku Gruziji i Moldaviji.

"Nepokolebljiva podrška politici otvorenih vrata"

Parlamentarna skupština NATO potvrdila je postojanu podršku nacionalnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, Gruzije i Moldavije.

– Pozivamo države da pojačaju političku i praktičnu, uključujući vojnu podršku kandidatima za NATO i partnerima koji su izloženi ruskom pritisku i pokušajima zastrašivanja, naročito Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija – ističe se u tekstu usvojene rezolucije.

Rezolucija poziva i na nepokolebljivu podršku politici otvorenih vrata Alijanse i euroatlantskoj integraciji BiH, Ukrajine i Gruzije.

Nije obavezujuća

S tim u vezi, Parlamentarna skupština NATO-a savjetovala je državama da na vrijeme provedu "Prilagođene mjere podrške" koje su usvojene u junu 2022. godine na samitu u Madridu, a koje propisuju upravo poboljšanje odbrambenih sposobnosti Gruzije, Moldavije te Bosne i Hercegovine.

Ova rezolucija nije obavezujuća za članice, nego je preporuka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:10