/ - Arhiva
09/09/2023 u 23:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NATO vježba u Baltičkom moru: "Spremni smo da branimo svaki centimetar savezničke teritorije"

Vježba predstavlja demonstraciju sile u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu

Velike pomorske vojne vježbe 14 zemalja članica NATO-a, uključujući i SAD, počele su u Baltičkom moru pod komandom Njemačke i predstavljaju demonstrativnu vježbu sile u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. U vježbi "Sjeverne obale 23” učestvuje oko 30 brodova i podmornica, 19 aviona i raznih kopnenih jedinica, saopštila je njemačka mornarica.

Više od 3.200 vojnika će vježbati "prvi put od početka ovih manevara 2007. po realnom scenariju u okviru odbrane NATO-a“, rekao je admiral flote Stefan Hajš. Prethodnih godina vježbe su prvenstveno pripremale vojnike za sprečavanje piraterije, terorističkih i krijumčarskih napada ili za učešće u međunarodnim misijama.

"Ruska agresija na Ukrajinu radikalno je promijenila bezbjednosnu situaciju na Baltiku“, rekao je portparol NATO-a Dilan Vajt.

"Vežbe ovog tipa šalju jasnu poruku. NATO je spreman da brani svaki centimetar savezničke teritorije", dodaje se u saopštenju.

Operacije, koje će trajati do 23. septembra, odvijaće se uglavnom u vodama Estonije i Letonije, uključujući pripadajući kopneni i vazdušni prostor, te istočne i centralne djelove Baltičkog mora. Te dvije članice NATO-a, koje su nekada bile dio Sovjetskog Saveza, graniče se sa Rusijom.

Vježbe "Sjeverne obale” pokrenula je Njemačka 2007. godine, a ove godine učestvuju Njemačka, SAD, Francuska, Italija, Finska, Estonija, Danska, Kanada, Belgija, Litvanija, Letonija, Holandija, Poljska i Švedska.

Rusija redovno izvodi vojne vježbe na Baltiku, a poslednja je bila u avgustu. Vježbe "Sjeverne obale 23” neće se održati u blizini Kalinjingrada, ruske enklave između Poljske i Litvanije, kako bi se izbjegle bilo kakve provokacije, navodi njemačka mornarica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:55