h m / - FOTO: PEXELS
28/01/2023 u 00:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Negativan efekat odlaska iz Rusije: Promjene u poslovanju švedskog modnog brenda

Švedski lanac odjeće H&M saopštio je u petak o oštrom padu profita krajem 2022. zbog visokih troškova i slabije potražnje

Švedski lanac odjeće H&M saopštio je u petak o oštrom padu profita krajem 2022. zbog visokih troškova i slabije potražnje.

U četvrtom fiskalnom kvartalu koji je završen u novembru, operativna dobit H&M-a se skoro istopila na 821 milion kruna (73,46 miliona eura), sa 6,26 milijardi kruna u istom periodu godinu dana ranije.

H&M je već preliminarno objavio da je njegov neto prihod u istom periodu povećan za 10 odsto, na 62,43 milijarde kruna. Izraženo u domaćoj valuti, ostala je na nivou iz istog perioda 2021. godine.

U periodu od početka decembra do 25. januara, na početku prvog fiskalnog kvartala, porastao je za pet odsto, izraženo u domaćoj valuti.

-Glavni razlog manjeg profita u četvrtom kvartalu u odnosu na isti kvartal prošle godine bili su negativni spoljni faktori, gubitak operativnog profita koji je ranije ostvaren u Rusiji i jednokratni trošak programa smanjenja troškova i efikasnosti-navodi se u saopštenju.

Negativan efekat odlaska iz Rusije, veći troškovi sirovina, transporta i energije, konverzija valuta i troškovi restrukturiranja iznosili su oko pet milijardi kruna, rekla je izvršna direktorka Helena Helmerson.

-Umjesto da troškove u potpunosti prebacimo na naše kupce, odlučili smo da dodatno ojačamo našu tržišnu poziciju- rekao je Helmerson.

H&M je u septembru pokrenuo program smanjenja troškova za dvije milijarde kruna godišnje i očekuje da će uštede koje planira da obezbijedi smanjenjem broja radnika i drugim mjerama početi da se pokazuju od druge polovine 2023. godine.

Grupacija je u novembru objavila da će otpustiti oko 1.500 radnih mjesta i izdvojiti oko 800 miliona kruna za restrukturiranje u četvrtom kvartalu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 09:45