/ PHOTO BY JANNIK KIEL ON UNSPLASH
27/01/2023 u 23:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nestalo više od 200 djece tražilaca azila

Ministar useljavanja Robert Dženrik rekao je zastupnicima da je više od 200 djece i tinejdžera ispod 18 godina nestalo iz smještaja koji je odobrila vlada

Opozicione stranke i zagovornici dječijih prava optužili su u utorak vladu Ujedinjenog Kraljevstva da dovodi ranjive mlade ljude u opasnost, nakon što su vlasti rekle da je nestalo više od 200 djece koja su u Britaniju stigli kao tražioci azila.

Ministar useljavanja Robert Dženrik rekao je zastupnicima da je više od 200 djece i tinejdžera ispod 18 godina nestalo iz smještaja koji je odobrila vlada. Rekao je da su većina bili tinejdžeri iz Albanije.

Zastupnik Laburističke stranke Piter Kajl rekao je da je 76 djece nestalo iz hotela u gradu Brajtonu na južnoj obali, jednom od nekoliko širom zemlje u kojima su privremeno smještena djeca bez pratnje, prenose Nezavisne.

Novine "Observer" ove susedmice citirale izvore iz zaštite djece i neidentifikovanog zviždača koji je radio za vladinog preduzetnika koji su rekli da su desetine mladih bili oteti s ulice ispred hotela u Brajtonu i strpani u automobile.

"Neugodna istina za nas je da kada bi jedno dijete koje je bilo u srodstvu s jednim od nas u ovoj sobi nestalo, svijet bi stao", rekao je Kajl u Donjem domu.

- Ali u zajednici koju predstavljam nestalo je dijete, zatim ih je nestalo pet, pa desetak, zatim 50 nestalih, a trenutno ih je 76 nestalo i ništa se ne događa- dodaoje Kajl.

Potparolka laburista za imigraciju, Ivet Kuper, optužila je vladu za "potpuno zanemarivanje dužnosti koje dovodi djecu u opasnost", prenosi "NPR".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:24