ИТАЛИЈА, ЗАСТАВА / - ФОТО: DEPOSIT/ VENTANAMEDIA
05/01/2023 u 21:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nestašica ljekova u Italiji veća nego za vrijeme pandemije

Od 3.000 ljekova sa liste agencije za ljekove, 554 fali zbog proizvodnih i distributivnih problema, zbog prevelike potražnje i smanjenih zaliha

Ove godine, grip je gotovo istovremeno sa kovidom pogodio Italiju, čiji su magacini apoteka sve prazniji. Brufen, paracetamol i slični ljekovi često ne mogu da se nađu u apotekama, što je slučaj već mjesecima i sa sirupom brufena za djecu. Ovakvu nestašicu ljekova Italija nije doživjelaa ni za vrijeme pandemije, prenosi RTS.

Italijanska agencija za ljekove "Aifa" objavila je podatak da nedostaje skoro 3.000 ljekova ili da su njihove zalihe skoro iscrpljene, a radi se uglavnom o ljekovima koji se koriste za liječenje gripa. Tu su antimukolitici, kao i neki antibiotici poput "azitromicina" za koga se pogrešno vjerovalo da liječi kovid, a nijesu urodili plodom apeli ljekara da se ne stvaraju zalihe tog antibiotika.

Nacionalno udruženje apotekara "Federfarma" pokazuje i nedostatak antibiotika "cefiksoral", kao i to da je prestala proizvodnja antibiotika "zimoks", ali za njih postoje alternative koje svakako mora da prepiše ljekar.

"Aifa" je objavila i da nedostaju ljekovi koji se ne koriste za liječenje gripa, već za epilepsiju i pritisak, neki dijuretici i onkološki ljekovi.

No, i u ovom slučaju italijanski sistem na neki način uspijeva da izdrži zahvaljujući alternativama.

Od 3.000 ljekova sa liste agencije za ljekove, 554 fali zbog proizvodnih i distributivnih problema, zbog prevelike potražnje i smanjenih zaliha.

- Nedostatak ljekova je nešto što se povremeno dešava, ali u ovom momentu, iako je to neznatno, možemo da kažemo da nedostaju ljekovi više nego u toku pandemije, izjavio je za italijanske medije Roberto Tobija, nacionalni sekretar "Federfarme".

Razlozi nedostatka ljekova

Razlozi su mnogobrojni. Jedan od najvažnijih je taj da je ove godine Italijane pogodio izuzetno jak virus gripa, najjači u posljednjih 10-15 godina.

Uz to cirkuliše i dalje koronavirus, kao i respiratorni sincicijalni virus, što zahteva korišćenje lekova koji se i inače koriste za grip u zimskom periodu.

Roberto Tobija dodaje i da su ljudi u strahu da neće naći ove ljekove u apotekama, pa kupuju zalihe iako zapravo nemaju nikakvu potrebu za njima, a tu je i činjenica da Italija zavisi od zemalja poput Indije i Kine kada se radi o proizvodnji nekih aktivnih sastojaka, a te zemlje su u ovom momentu usporile proizvodnju.

Dodaje da zbog rusko-ukrajinskog sukoba nedostaju neke sirovine koje nijesu samo aktivni sastojci. Nedostaje materijal za pakovanje ljekova, aluminijum i blisteri u koje se stavljaju ljekovi, karton i slično.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:44