/ foto: UN OFFICE ON DRUGS & CRIME
10/09/2021 u 16:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Незаконита трговина оружја: Ниједна регија није изузета од драматичних посљедица

Проблеми повезани са криминалом и ватреним оружјем су сложене природе, њихово сузбијање захтјева прилагођене интервенције

Канцеларија Уједињених нација за дроге и криминал упозорила је да  се организовани криминал манифестује у многим облицима и активностима, од традиционалних врста криминалних организација, до транснационалних криминалних мрежа.

- Са еластичним структурама и способношћу брзог кретања, трансформације и контроле са више локација. Незаконита трговина и злоупотреба ватреног оружја суштински је повезана са овим криминалним организацијама и мрежама: као помагачи насилних злочина, као оруђе за спровођења моћи и као уносна роба трговине, која подстиче оружане сукобе, криминал и несигурност. Често се испреплићу различити облици криминала, попут трговине људима, ватреног оружја и трговине дрогом- истичу из UNDOC-a.

Како су навели, ниједна регија у свијету није изузета од драматичних посљедица насиља ватреним оружјем.

- Проблеми повезани са насиљем због ватреног оружја покривају читав спектар људске сигурности: у распону од високог нивоа индивидуалне физичке несигурности (насиље у породици и насиље на улици, банде и криминал) са озбиљним економским и друштвеним последицама по друштво у цјелини, до великих оружаних сукоба у којима ово оружје омогућава широко распрострањено насиље и чини већину смртних случајева- појаснили су они.

Проблеми повезани са криминалом и ватреним оружјем су толико сложене природе да њихово сузбијање захтјева прилагођене интервенције које укључују одговарајуће одговоре кривичног правосуђа у смислу спријечавања, истраге и кривичног гоњења злочина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:04