Bundestag, Njemačka / - SHUTTERSTOCK
19/10/2022 u 14:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka će mjesečno primati po 1.000 Avganistanaca

Novi program Berlina proširuje ovu mogućnost na osobe koje se bave ženskim i ljudskim pravima, politikom, pravosuđem i drugim područjima, kao i osobe koje su bile izložene progonu zbog svoje vjere, pola ili seksualne orijentacije

Njemačka je uvela novi program preseljenja Avganistanaca koji trpe progon od strane talibana. Članovi civilnog društva i manjine smatraju se najugroženijima.

Njemačko ministarstvo vanjskih i unutrašnjih poslova pokrenulo je u ponedjeljak novi program za prihvatanje avganistanskih državljana koji su pod najvećim rizikom od progona pod talibanima.

Nakon njemačkog povlačenja iz Avganistana u avgustu prošle godine, desetinama hiljada Avganistanaca koji su radili s njemačkim snagama tokom njihove dvije decenije prisutnosti u Avganistanu dopušteno je pobjeći u Njemačku.

Novi program Berlina proširuje ovu mogućnost na osobe koje se bave ženskim i ljudskim pravima, politikom, pravosuđem i drugim područjima, kao i osobe koje su bile izložene progonu zbog svoje vjere, pola ili seksualne orijentacije.

Njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok rekla je da je program posebno usmjeren na žene i djevojke kojima su "od prošlog ljeta ukradene perspektive i nade, ograničena prava, a pokušaji samoodbrane nasilno potisnuti".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:15