/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
31/01/2023 u 20:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Cijene grijanja rastu za 50 do 100 odsto

Ove godine, građani će morati da računaju na ponekad drastične dodatne troškove kada su u pitanju predstojeći računi za griijanja

Usljed strmoglavog rasta cijena energenata u Evropskoj uniji, nakon što je blok uveo sankcije Rusiji zbog započinjanja specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru prošle godine, za neke njemačke građane nove cijene grejanja postale su skoro egzistencijalna pretnja, piše "Špigl".

 - Ove godine, građani će morati da računaju na ponekad drastične dodatne troškove kada su u pitanju predstojeći računi za griijanja - rekao je izvršni direktor dobavljača energetskih usluga "Tekem" Matijas Hartman, prenose Novosti.

U zavisnosti od vrste grijanja i vremenskog perioda koji se posmatra, prognoze koje je ta kompanija sastavila za "Špigl" ukazuju da Njemci mogu da očekuju prosječno poskupljenje od oko 50 do 100 odsto.

Na skok cijene grejanja najviše najviše su uticali problemi sa nabavkom gasa i naftnih derivata, budući da "Špigl" ukazuje da se skoro svako drugo domaćinstvo u Njemačkoj greje na gas, dok su grijači na ulje učestaliji u južnom dijelu zemlje, posebno u Bavarskoj, i njih za ogrev koristi oko 25 odsto domaćinstava.

Međutim, čak i ljudi sa "ređim" oblicima grejanja su pogođeni energetskom krizom. Prema podacima Njemačkog instituta za pelet, nagli rast potražnje za ogrevnim drvetom prošle godine doveo je do rekordnih cijena peleta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:04