/ - UNSPALSH, ILUSTRACIJA
09/01/2023 u 18:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Dvije osobe osumnjičene za planiranje hemijskog napada

Vlasti kažu da su muškarci osumnjičeni da su planirali ozbiljan napad motivisan islamskim ekstremizmom, za koji je najmanje jedan od njih navodno pokušao nabaviti moćne toksine cijanid i ricin

Njemački istražitelji u ponedjeljak su pretražili dvije garaže koje je koristio Iranac uhapšen zbog sumnje da je planirao napad smrtonosnim hemikalijama, prenosi Avaz.ba.

Osumnjičeni (32) i njegov 25-godišnji brat privedeni su u subotu naveče u Kastrop-Raukselu, na zapadu Njemačke, nakon dojave američkih bezbjednosnih zvaničnika.

Vlasti kažu da su muškarci osumnjičeni da su planirali ozbiljan napad motivisan islamskim ekstremizmom, za koji je najmanje jedan od njih navodno pokušao nabaviti moćne toksine cijanid i ricin.

Sud u Dortmundu je u nedjelju naveče odredio da se dvojac zadrži u pritvoru do moguće optužnice, navodi se u saopšenju. Oni su osumnjičeni za zavjeru radi ubistva, za koju je zaprijećena zatvorska kazna od tri do 15 godina.

Tužioci su u nedjelju saopšili da tokom prvog pretresa kuće starijeg brata nisu pronađene toksične supstance.

U ponedjeljak su rekli da su otkrili da je koristio dvije garaže u zadnjem dvorištu kuće u Kastrop-Raukselu. Pretres je obavljen uz pomoć osoba obučenih za rad s opasnim hemikalijama.

Još uvijek nije poznato koliko je dvojac napredovao u planovima za napad te da li su odabrali određenu metu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:05