Ilustracija / Shutterstock
07/04/2023 u 19:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka gubi ekonomsku moć

Ekonomski pad u zimskoj polovini 2022/23. vjerovatno je bio manji nego što se strahovalo u jesen - rekao je profesor na Ifo institutu za ekonomska istraživanja na Univerzitetu u Minhenu Timo Volmershojzer

Njemačka gubi ekonomsku moć, pored ostalog i zato što ima problem sa sve starijim društvom i nedovoljnim brojem radnika.

Pritom je odustajanje od gasa, nafte i uglja uticalo na rast cena energije, saopšteno je danas nakon istraživanja minhenskog univerziteta.

Navodi se da se umjesto najavljivane recesije očekuje mali privredni rast od 0,3 odsto, jer je zima bila blaga, a potrošnja energije manja od očekivane, prenio je Dojče vele.

- Ekonomski pad u zimskoj polovini 2022/23. vjerovatno je bio manji nego što se strahovalo u jesen - rekao je profesor na Ifo institutu za ekonomska istraživanja na Univerzitetu u Minhenu Timo Volmershojzer.

Ifo institut pripada grupi od četiri vodeća njemačka ekonomska istraživačka instituta koji dva puta godišnje za vladu pripremaju prognozu privrednog razvoja, a ovog proljeća pridružio im se i jedan istraživački institut iz Austrije. Njihova predviđanja su važna za procjenu poreza, a samim tim i za kreiranje saveznog budžeta. Volmershojzer napominje da industrija ima mnogo narudžbina, iako opšti uslovi nisu povoljni za poslovanje.

- Trajni problemi sa isporukom poluproizvoda, ekstremni skokovi cijena energenata i manjak radnika, smanjili su proizvodne mogućnosti njemačke privrede i spriječili snažniji rast bruto domaćeg proizvoda - nabraja minhenski profesor.

Stručnjaci za 2024. godinu očekuju rast od 1,5 odsto, ali to je još prilično nesigurna procjena, jer je mnogo nepoznanica i dodaju da geopolitičke napetosti ili niske temperature mogu u svakom trenutku ponovo da izazovu rast cijena.

- Opasnost od nestašice gasa naredne zime još uvijek postoji - kaže Volmershojzer.

Poručuje da srednjoročne prognoze nisu ružičaste.

- Prema našim procjenama, prosječna stopa rasta njemačke privrede biće tek oko pola odsto krajem decenije - najavljuje profesor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:17