/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
20/01/2023 u 23:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Inflacija najteže pogađa siromašne

Godišnja stopa inflacije u decembru je iznosila 8,6 odsto nakon deset odsto u novembru. Inflacija je mjera porasta potrošačkih cijena hiljada proizvoda i usluga

Inflacija je prošle godine u Njemačkoj bila rekordna, ali nije jednako pogodila sve, već su najviše stradala domaćinstva s niskim primanjima, pokazali su podaci Instituta za makroekonomiju i istraživanje poslovnog ciklusa (IMK) Zaklade Hans Böckler.

Siromašnije porodice pretrpjele su inflatorno opterećenje od 9,8 odsto u decembru, u poređenju sa 7,1 odsto za bogatije, prema mjesečnom izvještaju objavljenom u četvrtak.

Godišnja stopa inflacije u decembru je iznosila 8,6 odsto nakon deset odsto u novembru. Inflacija je mjera porasta potrošačkih cijena hiljada proizvoda i usluga.

Smanjenje inflacije u decembru ekonomisti pripisuju činjenici da je država od potrošača preuzela mjesečni račun za gas i grijanje. Tom je mjerom smanjen, ali ne i izbrisan jaz u budžetskm opterećenju između siromašnih i bogatih domaćinstava, smatraju autori izvještaja.

IMK svaki mjesec procjenjuje koliko će inflacija opteretiti različite kategorije domaćinstava.

Inflacija se prošle godine ubrzala na 7,8 odsto, ali porodice s niskim primanjima izdržale su 8,8 odsto, dok su se bogatije istovremeno suočile s 6,6 odsto.

Razlika postoji jer siromašni proporcionalno veći dio kućnog budžeta troše na energiju i hranu, neizbježne stavke koje su najviše poskupile.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:37