Kelnska katedrala / - DW/ SCREENSHOT
31/12/2023 u 19:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Islamisti planirali napad vozilom na katedralu

O namjeri islamista policija je saznala 25. decembra kada je privela Tadžikistanca koji j prikupljao podatke o kelnskoj katedrali

Uhapšena su još trojica osumnjičenih zbog sumnje da planiraju teroristički napad na katedralu u Kelnu.

Hapšenja su izvršena u Duizburgu, Herneu i Nervenihu u okrugu Diren, mjestima koja se nalaze u okolini kelna, piše DW.

Napad je trebalo da bude izveden automobilom, rekao je šef policije Kelna Johanes Hermans na konferenciji za novinare koja je iznenada sazvana večeras.

Ispostavilo se da je jedan državljanin Tadžikistana, koji priveden još 24.decembra dio veće mreže islamista koja postoji u Njemačkoj i u nekim drugim evropskim zemljama.

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Rojl (CDU) rekao je da otkivanje ove akcije uspjeh. Kako je kazao, islamistički ekstremisti su trenutno aktivniji nego inače, kako je rekao "policija uvijek pokušava da bude nekoliko koraka ispred njih".

Oko 1.000 policajaca koji su raspoređeni oko katedrale u Kelnu večeras  čine sve što mogu da osiguraju bezbjednost onih koji dočekuju Novu godinu. Do sada nije pronađeno ništa sumnjivo.

Frank Visbaum, šef ove akcije policije u Kelnu izjavio je da je podzemni parking ispod katedrale pretresen - ali ništa nije pronađeno. Korišćeni su i psi za otkrivanje eksploziva. Od ranog jutra provjerava se i ulaz i izlaz u podzemni parking.

Rojl je za njemačku novinsku agenciju DPA rekao da ne čudi što u fokus islamističkih terorista dospjela tako izuzetna hrišćanska građevina kao što je katedrala u Kelnu. 

Apstraktan rizik od napada postoji uvijek.

- Islamistički teror je i dalje opasnost na njemačkim ulicama. Često smo to potiskivali. I kad god dođe do ovakvog pojedinačnog događaja, svi smo veoma naelektrisani - ", rekao je Rojl.

Ali bilo bi pogrešno paničiti, poručio je Rejl i pozvao Njemce da slav.

- Budite pristojni! Čuvajte se - i uživajte u dočeku Nove godine - rekao je on.

Neposredno prije Božića policija je dobila informaciju o planiranom terorističkom napadu islamista na kelnsku katedralu. Tridesetogodišnji Tadžikistanac priveden je u Vezelu kada su specijalci pretresli jedan stan. Muškarac je osumnjičen da je prikupljao detaljne informacije o čuvenoj katedrali.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 14:13