/ - PHOTO BY CHRISTIAN WIEDIGER ON UNSPLASH
30/01/2023 u 16:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka na pragu recesije, očekuje se stabilizacija na proljeće

Kako se pojašnjava, pad proizvodnje od 0,2 odsto znači da bi kontrakcija u periodu do marta izazvala recesiju u najvećoj ekonomiji evrozone

Rizik od recesije u Njemačkoj povećao se nakon iznenadne stagnacije proizvodnje u četvrtom tromjesečju, piše Blumberg, prenosi Nova S.

Kako se pojašnjava, pad proizvodnje od 0,2 odsto znači da bi kontrakcija u periodu do marta izazvala recesiju u najvećoj ekonomiji evrozone.

Nekoliko pokazatelja poslednjih nedelja ukazuje na rastuće povjerenje u Njemačku nakon blage zime i dobro popunjenih skladišta prirodnog gasa, što je sve eliminisalo rizik od nestašica tokom perioda grejanja.

Veleprodajne cijene robe pale su sa rekordno visokih, što je dalo nadu da će inflacija stagnirati ranije nego što se mislilo.

Taj trend bio je vidljiv i u Švedskoj, čija se ekonomija neočekivano smanjila u četvrtom kvartalu, pokazali su odvojeni podaci ranije u ponedeljak.

Ekonomista Salomon Fidler rekao je da se u Njemačkoj očekuje skroman pad realnog BDP-a koji odražava nižu potrošnju, ali i da vjeruje da će se nakon blage zimske recesije, privreda vjerovatno stabilizovati u proleće i ponovo početi značajno da raste sredinom 2023.

Za razliku od Njemačke, Belgija je ostvarila rast od 0,1 odsto, a Letonija je porasla za 0,3 odsto, dok je ekonomsko povjerenje evrozone poraslo treći mjesec u januaru, popevši se na najviši nivo od juna.

Evropska centralna banka je odlučna da se restriktivnom monetarnom politikom bori sa porastom cijena, a planirano je da podigne kamatne stope za još 50 baznih poena ove nedelje, što je, navodi Blumberg, najagresivnija kampanja pooštravanja mjera u njenoj istoriji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 15:01