/ - UNSPALSH, ILUSTRACIJA
03/01/2023 u 05:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Nakon napada na policiju i vatrogasce rasplamsala se rasprava o zabrani pirotehnike

U novogodišnjoj noći su u Berlinu zabilježeni mnogobrojni napadi na vatrogasce i policajce u kojima su povrijeđene 33 osobe

akon incidenata u novogodišnjoj noći, kada su u ciljanim napadima pirotehničkim sredstvima samo u Berlinu povrijeđeno 33 policajca i vatrogasca, u ponedjeljak se rasplamsala rasprava o zabrani prodaje pirotehnike u Njemačkoj.

- Mislim da treba da ponovo razgovaramo o zabrani pirotehnike, i to ne samo u Berlinu nego i u cijeloj zemlji - rekao je senator (ministar) za kulturu grada i savezne pokrajine Berlina, Klaus Lederer.

On smatra da proširenje zona u kojima je zabranjena privatna upotreba pirotehničkih sredstava, kako to predlaže gradonačelnica Berlina, Franziska Gifi, neće dovesti do željenih rezultata, nego će dodatno opteretiti rad policije.

U novogodišnjoj noći su u Berlinu zabilježeni mnogobrojni napadi na vatrogasce i policajce u kojima su povrijeđene 33 osobe.

Nasilnici su u mnogim djelovima grada napadali policiju i vatrogasce koji su pokušavali da intervenišu zbog požara ili pritužbi građana zbog nasilničkog ponašanja. Kao epicentar napada na policiju i vatrogasce navodi se naselje Neukeln, u kojoj živi velik broj imigranata, pretežno iz arapskih zemalja.

Predsjednik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) za Berlin, Kai Vegener protivi se zabrani prodaje pirotehnike i zagovara strože kažnjavanje delinkvenata.

- Ovo nije problem pirotehnike, nego društveni problem - rekao je Vegner, koji govori i o "potpunom pomanjkanju poštovanja prema predstavnicima države".

Sindikat vatrogasaca traži i ugradnju kamera u sva vatrogasna vozila kako bi se dokumentovali napadi. Istovremeno se traži i konzekventnija primjena zakona i kažnjavanje počinilaca, a ne prekidi postupaka u većini prijava napada na vatrogasce. Ove godine, nakon dvije godine zabrane zbog pandemije, bila je ponovo dopuštena prodaja pirotehničkih proizvoda, prenosi Index.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

07. maj 2024 20:47