/ - ILUSTRACIJA
29/12/2023 u 08:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Petarde za Novu godinu nisu zabranjene, ali ne mogu se bacati svuda

Niko načelno ne zabranjuje bučnu novogodišnju proslavu, ali će ipak mnogi gradovi ograničiti mjesta na kojima to može da se radi. Ponegdje je to i na osnovu savezne zabrane

Mnogi gradovi i opštine u Njemačkoj imaće u novogodišnjoj noći, iz različitih razloga, zone u kojima neće smjeti da se koriste pirotehnika i petarde.

Niko načelno ne zabranjuje bučnu novogodišnju proslavu, ali će ipak mnogi gradovi ograničiti mjesta na kojima to može da se radi. Ponegdje je to i na osnovu savezne zabrane.

Mnogi misle da ni to nije dovoljno, drugi ne vide povod za zabranu.

Naime, u Njemačkoj ni tokom ostatka godine nije dozvoljena upotreba pirotehnike u neposrednoj blizini crkava, bolnica, obdaništa i staračkih domova. Takođe, ni blizu zgrada od istorijskog značaja. To predviđa Zakon o eksplozivnim sredstvima, prenosi dpa.

Uz to će posebno u velikim gradovima postojati vremenska i prostorna ograničenja za “prangijanje”, prije svega na centralnim trgovima i omiljenim mjestima za proslavu u Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Hanoveru, Bremenu, Nirnbergu i još nekim gradovima.

To što će učesnici slavlja morati u ponoć da se zadovolje zagrljajima i nazdravljanjem ima više razloga, pokazuje anketa koju je dpa sprovela širom Njemačke.

Prvi je bezbjednost onih koji slave. Tamo gdje je na malom prostoru okupljeno na stotine ljudi, petarde mogu da povrijede.

Tako je pirotehnika u Hamburgu u djelovima starog grada zabranjena do jedan poslije ponoći. Neki gradovi idu i dalje, pa je u Augsburgu u starom gradu zabranjeno i nošenje staklenih flaša i limenki.

Drugdje je razlog zaštita zgrada od požara koji mogu da izazovu rakete, i to uglavnom u starim, istorijskim gradskim jezgrima.

Minhen kao dva razloga za lokalnu zabranu navodi zdravlje životinja i životnu sredinu. U Drezdenu je čak 27 lokacija na kojima važi zaštita životne sredine.

Lokalne samouprave tako su približno na istoj poziciji kao i Njemačko udruženje za ekologiju (Deutsche Umwelthilfe), koje od vlade traži da “trajno zabrani privatnu kupovinu i upotrebu pirotehnike”.

Udruženje ukazuje da je 1. januara u mnogim mjestima vazduh zagađen suspendovanim česticama koje znatno premašuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

I konačno, u raspravi o pirotehnici u velikim gradovima važan faktor je i zaštita snaga bezbjednosti i spasilačkih službi. Proteklih godina su izgrednici često gađali petardama policajce, vatrogasce i radnike hitne pomoći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:59