/ - PHOTO BY VADIM BOZHKO ON UNSPLASH
26/04/2023 u 16:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemačka produžava pravilo za radnike sa zapadnog Balkana

Do sada je bilo predviđeno da se na osnovu tog pravila 25.000 radnika godišnje useli u Njemačku

Njemačka vlada priprema reformu useljeničkog zakona i želi da ubrza useljavanje kvalifikovane radne snage. Pravilo o zapadnom Balkanu, već više od sedam godina uspješno reguliše useljavanje iz tog dijela Evrope.

Pravilo o useljavanju za šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) uvedeno je početkom 2016., između ostalog i zbog toga da se spriječi praksa po kojoj građani tih zemalja pokušavaju da preko sistema za azil dođu do radne dozvole u Njemačkoj.

Ono se pokazalo kao pun pogodak. Zainteresiranima je potrebna garancija poslodavca u Njemačkoj, a preduslov je i da u posljednja 24 mjeseca od podnošenja zahtjeva za dobijanje radne vize nisu u Njemačkoj primali socijalne povlastice kao podnosioci zahtjeva za azilom, prenosi Avaz.

Do sada je bilo predviđeno da se na osnovu tog pravila 25.000 radnika godišnje useli u Njemačku. Sada bi, prema željama djelova njemačke vlade, ta brojka trebalo da se poveća na 50.000. Pravilo se do sada ograničavalo na godinu, tako da ono ističe krajem ove godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:07