njemačka strajk / EPA-EFE - EPA
26/03/2023 u 16:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka sjutra staje: Sindikati najavili veliki štrajk, totalno obustavljaju saobraćaj

Sindikati zahtijevaju veće plate, posebno izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plate

Sindikat zaposlenih u njemačkom javnom sektoru "Verdi" i sindikat željezničara najavili su za sjutra opšti jednodnevni štrajk saobraćajnog sektora u Njemačkoj, koji će paralisati željeznički, vazdušni i pomorski saobraćaj.

Oni su najavili jednodnevni štrajk upozorenja kojim bi bio pogođen cjelokupni međugradski željeznički saobraćaj, gotovo cjelokupni gradski promet i većina aerodroma, prenose njemački mediji.

Otkrivene bruto plate u Njemačkoj: Pogledajte koliko ko zarađuje

Štrajk obuhvata i vodni saobraćaj u Njemačkoj te uprave autoputeva. Prema podacima Udruženja aerodroma, štrajkom bi u ponedjeljak moglo biti pogođeno 380.000 putnika, a očekuje se da će saobraćaj biti poremećen i do sredine sedmice.

Predstavnik Njemačke železnice (DB) pozvao je putnike da odlože putovanja ako je to moguće ili da ih premjeste na dan prije ili posle štrajka.

Sindikati zahtijevaju veće plate, posebno izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plate. Sindikat „Verdi“ za 2,5 miliona zaposlenih traži povećanja od 10,5 posto.

Njemačka vlada je odbacila komentare na predstojeći štrajk, naglašavajući da ne želi da se miješa u pregovore poslodavaca i sindikata.

„Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Njemačkoj“, rekao je portparol njemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

On je istovremeno na učesnike u pregovorima apelovao da što prije pronađu rešenje kako bi uticaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:12