/ - FOTO: NOVA S
13/01/2023 u 22:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka upozorila Prištinu: Ako nema ZSO, možda neće biti ni Savjeta Evrope

U Ministarstvu spoljnih poslova Kosova tvrde da je neophodna većina za članstvo u Savjetu Evrope već obezbijeđena

Amabasada Njemačke u Prištini upozorila je da će blokiranje formiranja Zajednice srpskih opšt, na otežati obezbjeđivanje neophodne većine glasova za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, objavila je Koha, javljaju agtencije prenose emdiji.

Ambasada je u odgovoru za Kohu poručila da neosnivanje Zajednice neće postati prepreka za Kosovo samo u pogledu članstva u toj organizaciji i zatražila je da počnu pregovori o primjeni sporazuma za ZSO, prenosi Kossev.

Njemačka i partneri su u više navrata isticali da razgovori o implementaciji Zajednice srpskih opština treba da počnu sada prema relevantnom kosovsko-srpskom sporazumu iz 2013. godine, što je u potpunosti u skladu sa granicama koje je postavio Ustavni sud, navodi se u odgovoru Ambasade Nemačke.

Ističe se da dalje blokiranje osnivanja Zajednice neće olakšati Kosovu da postigne neophodnu većinu za apliciranje za članstvo u Savjetu Evrope, a predstavljaće ozbiljnu prepreku i u daljem procesu pridruživanja EU.

Kada su u pitanju tehnički detalji, dodaje se, evropski partneri mogu pružiti dosta stručnosti u osmišljavanju odgovarajućih pravnih pristupa, a Njemačka će rado podijeliti svoja iskustva u toj oblasti, ako to žele.

U Ministarstvu spoljnih poslova Kosova tvrde da je neophodna većina za članstvo u Savjetu Evrope već obezbijeđena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 14:51