Чувени њемачки вашар отказан / DITTRICH - SYLVIO DITTRICH WIKIPEDIA
23/11/2021 u 07:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка због епидемиjе корона вируса забранила чувени божићни вашар

У нормалним временима вашар би до Божића посјетило око три милиона људи у потрази за божићним поклонима или како би са друштвом попили кувано вино

Туристи издалека долазе да виде њемачке божићне вашаре, привлаче их мирис цимета, бадема и куваног вина, рингишпили и кућице из коjих се продаjе роба, али ни ове године због короне у многим градовима нема вашара.

На Мариjином тргу у Минхену одзвањаjу традиционалне пјесме, туристи ваде телефоне и снимаjу звоњаву са импозантне зграде градске скупштине. Међутим, традиционални божићни вашар jе отказан у последњем тренутку.

У нормалним временима вашар би до Божића посјетило око три милиона људи у потрази за божићним поклонима или како би са друштвом попили кувано вино.

Али, ништа од тога неће бити, пренио jе Доjче веле. Ни у Минхену ни у другим градовима попут Нирнберга, гдје људи иначе због божићног вашара долазе чак из Токиjа.

Баварска jе, уз Саксониjу, тренутно њемачка покраjина наjjаче погођена четвртим таласом короне.

Понегдје су уведена ограничења кретања, а сви вашари су отказани.

- Зато што мислимо да би то водило безброjним контактима и да ту не може бити ефикасне контроле - каже баварски премиjер Маркус Зедер.

С обзиром да су затворени ноћни клубови и барови, он мисли да би се на божићним вашарима окупљало jош више људи.

- Жао нам jе због трговаца - додаjе Зедер.

У градовима гдје се вашари ипак одржаваjу важи правило 2Г приступ имаjу само вакцинисани и они коjи су пребољели ковид, док се негативни тест не признаjе.

На Мариjином тргу у Минхену поново се оглашаваjу звона на градскоj скупштини.

Нема гужве, jер нема ни вашара. Дуг ред, међутим, иде око скупштине и завиjа за ћошак. Иза jе, наиме, центар за вакцинациjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 02:26