/ - PHOTO BY SINCERELY MEDIA ON UNSPLASH
21/04/2022 u 22:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка: Због рата у Украјини литар уља пет еура, повлаче га из продаје

Управница продавнице Ања Милер каже да постоји и алтернатива јер се у фрижидеру налазе разне масноће за печење па се неко вријеме без уља може

Од почетка рата у Украјини цијене хране у Њемачкој су се драстично повећале. То се нарочито примјети код продаје уља у њемачким супермаркетима, преноси B92.

У неким продавницама цијена једног литра уља досеже и до пет еура. Подружница трговачког ланца Едека у Тренделбургу више не жели да продаваје уље у својој продавници с таквим цијенама, преноси Феникс магазин.

Управница продавнице Ања Милер каже да постоји и алтернатива јер се у фрижидеру налазе разне масноће за печење па се неко вријеме без уља може.

У продавници Едеке у Тренделбургу су већ ставили натпис на којем пише како не продају уље.

-Нисмо очекивали да ће се ситуација развити у смјеру у којем се развила. На полицу с уљем смо поставили натпис са објашњењем зашто више не продајемо уље. Нећемо продавати сунцокретово уље за 4,99 еура по литру. Ограђујемо се од ових цијена. Постоје границе- рекла је Ања Милер за немачки РТЛ.

Она каже да купци разумијеју потез трговине и сматрају га оправданим.

-Уље је апсолутна намирница и не сме се продавати у слободној продаји по тако превисоким цијенама. Постоје чак и људи који продају уље на eBayu. Ја само желим овде да обављам свој свакодневни посао без црног тржишта. Моја савјест не допушта да продајемо уље по тако високим цијенама-рекла је Милерова.

Уз то, постоји још један разлог за бојкот високих цијена уља. Ања Милер, каже, цени купце у својој трговини, већина њих је врло пристојна и пуна разумевања, али увијек има и оних незадовољних.

-Када бисте знали шта моји запослени морају да слушају на каси. Неки купци оптужују запослене да се обогаћују од изнуђивачких цијена или да сами уживају у јефтином уљу. То је потпуно неправедно и неоправдано- рекла је Милерова.

Тренутна ситуација с уљем и брашном подсјећа на недостатак тоалетног папира у вријеме локдауна. Према ријечима Ање Милер, те ситуације уопште нису упоредиве. Уље је већ постало дефицитарно прије него што се уопште поменуло у медијима, преноси Феникс магазин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:04