Цијеви гасовода (ФОТО: НОВА.РС) / - ФОТО: НОВА.РС
01/06/2022 u 16:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачке компаније прихватиле плаћање руског гаса у рубљама

И портпаролка РWЕ-а потврдила је да су доставуили еуре на рачун у Русији, отворен ради плаћања гаса према новом моделу

Њемачке електроенергетске компаније РWЕ и Унипер потврдиле су да су први пут платиле руски гас према уредби Москве која предвиђа плаћање у рубљама преко посредничке банке у Русији, преноси Хина.

Према руској уредби с краја марта, купци из “непријатељских земаља” морају у Газпромбанци отворити рачун на који уплаћују новац у уговореној валути, већином еурима и доларима. Банка их потом продаје на аукцији на берзи и рубље доставља на рачун добављача Газпрома.

Москва “непријатељским” земљама сматра чланице ЕУ-а, САД, Швајцарску и остале које су Русији због њене инвазије на Украјину увеле санкције, искључивши велике руске банке из глобалног финансијског система.

Уредба је подијелила земље ЕУ-а

Уредба је подијелила земље ЕУ-а. Тако су Пољска, Бугарска и Финска одбиле плаћати руски плин према новим правилима и Газпром им је у мају обуставио испоруке. Ове седмице руска компанија најавила је да више неће гасом снабдијевати ни низоземску ГасТерру ни дански Оерстед.

Њемачка је велики увозник руског гаса који је прошле године чинио више од половине њеног увоза тог енергента, а значајан дио наручивали су управо Унипер и РWЕ.

Двије компаније већ су најавиле да ће отворити рачуне у Газпромбанци, у складу с важећим санкцијама Русији, како би се осигурале континуирано снабдијевање њемачке гасом.

- Као и друге њемачке и европске компаније, и Унипер је промијенио методу плаћања гаса испорученог из Русије. Унипер плаћа у еурима, у складу с новим механизмом плаћања, написала је компанија у изјави достављеној електронској поштом.

Плаћање према новом моделу

- Прва уплатас проведена је крајем маја. Унипер зато поступа у складу са санкцијама и може и даље гарантовати правоснажно поштовање уговора, додали су.

Плаћање је обављено у координацији с њемачком владом и у складу са смјерницама ЕУ-а, истакли су.

Компанија је у мају најавила да ће прву уплату према новом моделу спровести у крајем мјесеца, али није навела датум.

И портпаролка РWЕ-а потврдила је да су доставуили еуре на рачун у Русији, отворен ради плаћања гаса према новом моделу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:11