/ PHOTO BY CHRISTIAN WIEDIGER ON UNSPLASH
11/02/2023 u 22:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemački izvoz u Rusiju pao zbog rata u Ukrajini

Prihodi od izvoza iznosili su ukupno 14,6 milijardi eura ili 15,6 milijardi dolara, objavio je Savezni ured za statistiku u Visbadenu. Iz godine u godinu, Rusija je pala sa 15. na 23. mjesto na ljestvici najvećih kupaca u Njemačkoj

Njemački izvoz u Rusiju pao je 45,2 odsto u prošloj godini u odnosu na 2021. kao rezultat sankcija nametnutih Rusiji zbog rata u Ukrajini, prema zvaničnim podacima.

Prihodi od izvoza iznosili su ukupno 14,6 milijardi eura ili 15,6 milijardi dolara, objavio je Savezni ured za statistiku u Visbadenu. Iz godine u godinu, Rusija je pala sa 15. na 23. mjesto na ljestvici najvećih kupaca u Njemačkoj, prenosi SEEbiz.

Vrijednost njemačkog uvoza iz Rusije porasla je 6,5 odsto na 35,3 milijarde eura zbog naglog rasta cijena nafte i gasa tokom sukoba. Međutim, obim uvoza energije pao je 41,5 odsto. Rusija je još bila glavni dobavljač energije za Njemačku do druge polovice prošle godine.

U snabdjevanju robom Rusija je pala s 12. na 14. mjesto.

"Nedostajući uvoz energije iz Rusije djelimično je nadoknađen isporukama iz drugih istočnoevropskih država, posebno Kazahstana", rekao je ured za statistiku.

Dok su mašine još bile najvažniji izvoz Njemačke u Rusiju prošle godine, izvoz mašina pao je više od polovine, a izvoz hemijskih proizvoda 43 odsto. Farmaceutski izvoz u Rusiju porastao je gotovo 18 odsto na tri milijarde eura zbog viših cijena, postavši najvažnija izvozna roba.

Budući da je njemački uvoz u Rusiju znatno nadmašio njen izvoz, trgovinski bilans pokazao je manjak od 20,7 milijardi eura, najveći uvozni višak od 1992. U 2021. bilans izvoza i uvoza još je bio minus 6,5 milijardi eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:48