/ - ФОТО: UNSPLASH
12/01/2022 u 07:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачкоj недостаjе 300.000 радника

Ако не попунимо ту рупу, имаћемо стварне проблеме с продуктивношћу, упозорио jе њемачки вицеканцелар у обраћању новинарима

Њемачки вицеканцелар и министар привреде Роберт Хабек оцијенио jе данас да држава мора водити политику повећаног усељавања jер већ сада постоjи 300.000 упражњених радних мјеста, да продуктивност не би била поткопана, а енергетска транзициjа угрожена.

„Имамо 300.000 отворених радних мјеста. Очекуjте да ће то порасти на милион и више”, рекао jе Хабек, иначе лидер Зелених, пренијела jе агенциjа Хина.

„Ако не попунимо ту рупу, имаћемо стварне проблеме с продуктивношћу“, упозорио jе у обраћању новинарима.

Како jе образложио, то значи jачање усељавања у свим областима, "за инжењере, занатлиjе, неговатеље", с тим што таj процес мора да буде организован.

Владаjућа коалициjа jе, у склопу борбе против мањка радне снаге, минималну сатницу повећала на 12 еура.

Њемачки стручњаци процјењуjу да ће 2029. године броj радника бити смањен за више од 650.000, што значи да ће на тржишту рада 2030. године недостаjати отприлике пет милиона радника.

У позадини тог проблема су децениjе ниске стопе наталитета, а мањак радне снаге jе темпирана бомба за њемачко друштво коjе ће морати да финансира све већи броj пензионера "коjи живе све дуже", наводи Хина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:29