/ - SHUTTERSTOCK
12/05/2023 u 14:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačku čeka kolaps: Štrajk će paralisati saobraćaj 50 sati

Nacionalnim štrajkom upozorenja sindikat želi povećati pritisak na poslodavce u tekućem sporu oko plaća s Njemačkom željeznicom (Deutsche Bahn) i 50 drugih željezničkih kompanija

U Njemačkoj se ponovno priprema veliki štrajk koji će paralisati željeznički saobraćaj na 50 sati.

Štrajk bi trebao početi u nedjelju u 22 sata i trajati do utorka uveče, odnosno do ponoći.

Naime, sindikat EVG od nedjelje naveče želi 50-časovni štrajk u željezničkom saobraćaju u Njemačkoj što će dovesti do saobraćajnog haosa. Za vozače i putnike to znači znatna ograničenja po treći put u kratko vrijeme.

Željeznički i saobraćajni sindikat (EVG) 50-satnim štrajkom upozorenja želi uglavnom "paralisati" željeznički saobraćaj. Od nedjelje u 22 sata do utorka naveče u ponoć ne bi trebali saobraćati vozovi na međugradskim, regionalnim i teretnim linijama, saopštio je u četvrtak EVG.

Nacionalnim štrajkom upozorenja sindikat želi povećati pritisak na poslodavce u tekućem sporu oko plaća s Njemačkom željeznicom (Deutsche Bahn) i 50 drugih željezničkih kompanija.

"Budući da se malo toga događa za pregovaračkim stolovima, planiramo još jedan štrajk", rekla je u četvrtak službenica za kolektivne pregovore EVG-a Kosima Ingenšaj.

"Štrajkujemo ukupno 50 sati i time značajno povećavamo pritisak jer nam poslodavci ne ostavljaju drugog izbora", rekao je pregovarač Kristian Loroh.

Kolektivni pregovori u željezničkom sektoru traju od kraja februara. Od tada se nije puno postiglo u pregovorima pa je ovo već treći nacionalni štrajk upozorenja na kojeg je EVG pozvao.

U martu je zajedno sa sindikatom usluga Verdi na jedan dan paralisala velike dijelove javnog prevoza, uključujući većinu aerodroma.

Druga stanka u aprilu bila je ograničena na osam sati, ali je uzrokovala i brojne zastoje, posebno u međugradskom saobraćaju.

Sindikat u pregovorima želi dobiti najmanje 650 evra više mjesečno za zaposlene ili dvanaest posto za one s višim primanjima u periodu od dvanaest mjeseci.

Deutsche Bahn se, s druge strane, želi voditi zaključkom javnog servisa koji je postignut krajem aprila.

Na osnovu toga, grupacija u državnom vlasništvu prvo je predložila prilagođavanje inflacije bez poreza i carina u nekoliko faza od ukupno 2.850 evra.

 Uz to, od martaa 2024. postupno se povećavaju plate i to za ukupno deset posto za niže i srednje platne grupe te za osam posto za više platne grupe.

Čak 180.000 od 230.000 zaposlenika za koje EVG trenutno pregovara radi u Njemačkoj željeznici (Deutsche Bahn).

Ključna tačka spora u pregovorima bila je zakonom propisana minimalna plata.

Oko 2.000 zaposlenih u DB-u trenutno je prima samo kroz dodatke.

EVG prvo želi u tablicu plata usidriti minimalnu platu od dvanaest evra prije pregovora o povećanju plata. Svi rezultati pregovora tada bi se kompenzovali ovih dvanaest evra, piše Fenix magazin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:07