/ - FOTO: @NEWGRANADA1979/TWITTER
06/01/2022 u 14:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови снимци из Казахстана: Демонстранти "хапсе" војнике?

На још једном снимку који кружи мрежама види се како безбједносне снаге стају на старну грађана

У Казахстану, гдје су у току нереди и насилни протести, појавили су се снимци на којима се наводно види како демонстранти "хапсе" војнике, преноси Блиц.

Корисник твитера @NewGranada1979 написао је уз видео снимак да су "грађани почели да хапсе војнике док се насилни антивладини протести шире земљом".

И корисник @bayf је приложио видео, те написао: "Наводно, ово је снимак како се безбједносне снаге предају демонстрантима јуче у Алматију".

На још једном снимку који кружи мрежама види се како безбједносне снаге стају на старну грађана уз овације окупљених демонстраната.

У насилним протестима до сада је погинуло 12 полицајаца – од којег је једном одсјечена глава, како јављају државни медији – а повријеђено је око 1.000 људи.

Десетине антивладиних демонстраната у операцији успостављања реда у главном граду Алматију, Казахстан, је убијено, преносе тамошњи медији. 

Демонстранти су покушали да преузму контролу над полицијским станицама у граду, рекла је портпаролка полиције. Русија шаље трупе на захтјев казахстанског предсједника, пише Аваз.

Руски падобранци ће бити распоређени да помогну у "стабилизацији" земље, која је чланица Организације уговора о колективној сигурности (ОДКБ) заједно са Русијом, Бјелорусијом, Таџикистаном, Киргистаном и Јерменијом.

ОДКБ је потврдио да се руски падобранци шаљу као мировне снаге, са већ распоређеним претходним јединицама.

Протести су почели у недјељу када је влада укинула горњу границу цијена ТНГ-а, који многи људи користе за гориво у аутомобилима, али су се немири од тада проширили и укључили политичке притужбе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:15