/ - ROMAN BABAKIN/SHUTTERSTOCK
25/12/2023 u 11:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novogodišnja jelka prvi put ukrašena na trgu ovog evropskog grada

Kad se nešto dogodi prije više od 500 godina, nije lako razlučiti gdje prestaju činjenice, a gdje počinje legenda – no litvanski stručnjaci tvrde da je upravo u Rigi okićena prva novogodišnja jelka

Na prostoru velikom poput devet fudbalskih terena, gdje se danas nalazi više od tri hiljade štandova, navodno je prvi put u istoriji ukrašena novogodišnja jelka.

Kad se nešto dogodi prije više od 500 godina, nije lako razlučiti gdje prestaju činjenice, a gdje počinje legenda – no litvanski stručnjaci tvrde da je upravo u Rigi okićena prva novogodišnja jelka, prenosi N1.

Tradicija se navodno rodila na najvećoj pijaci u Evropi, na prostoru velikom poput devet fudbalskih terena nalazi se više od tri hiljade štandova koje tokom vikenda obiđe i do sto hiljada ljudi. To je mjesto i UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine.

Običaj kićenja jelki navodno je započeo 1510. godine, kada su ga lokalni trgovci ukrasili vještačkim ružama, plesali i veselili se oko nje, a potom i zapalili. I danas se u Rigi može pročitati natpis u kamenu koji na osam jezika navodi da se radi o mjestu na kojem je postavljena prva javna novogodišnja jelka.

Dvadeset godina kasnije Francuzi su kupovali jelke na pijaci, nosili ih kući – ali ne i ukrašavali. Drvca koja su se prodavala nijesu smjela da budu viša od metar i dvadeset centimetara, prenosi Punkufer.

Početkom 17. vijeka u Njemačkoj je bilo uobičajeno ukrašavati jelke jabukama, a s vremenom je i ostatak Evrope prigrlio taj praznični običaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:30