Mateuš Moravjecki / - VIKIPEDIA
07/07/2022 u 19:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Objavljeni mejlovi: Moravjecki preko predsjednice suda uticao na sudije

Poljski premijer za hakerski napad optužio Rusiju i Bjelorusiju. U objavljenim imejlovima glavni savjetnik Mihal Dvorčik obavještava Moravjeckog da je o pojedinim sudskim slučajevima razgovarao sa "predsjednicom" Julijom P. i da su oni obustavljeni.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki optužio je u četvrtak ruske i bjeloruske tajne službe za hakerski napad na državne sisteme i objavljivanje izmijenjene elektronske pošte, koja navodno pokazuje veze vlasti i sudstva.

Moravjecki je objavljivanje imejlova nazvao "provokacijom" sa ciljem da se u Poljskoj stvori razdor, zbog podrške koju Varšava pruža Ukrajini u ratu sa Rusijom.

U imejlovima od 2019, koji su u ponedjeljak procureli u javnost, Moravjeckog njegov glavni savjetnik Mihal Dvorčik obavještava da je o pojedinim sudskim slučajevima razgovarao sa "predsjednicom" Julijom P. i da su oni obustavljeni.

Spekuliše se da je "predsjednica" zapravo Julija Prilebska, predsjednica Ustavnog suda Poljske. Ona je navela da "nikada ni sa kim nije razgovarala o presudama Ustavnog suda, osim sa drugim sudijama".

Poljska štampa već nekoliko mjeseci piše o navodnoj prepisci Moravjeckog i Dvorčika. Poljska vlada poriče autentičnost prepiske, iako su neki od pomenutih u njoj rekli da je ona vjerodostojna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 13:06