/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
02/11/2022 u 00:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Obuća i odjeća podigle promet u njemačkoj maloprodaji

Promet je u septembru u realnom izrazu porastao 0,9 odsto u odnosu na avgust kada je pao 1,4 odsto, prema revidiranim podacima

u njemačkoj maloprodaji porastao je u septembru podstaknut prodajom odjeće i obuće na početku jeseni, pokazali su najnoviji statistički podaci.

"Promet je u septembru u realnom izrazu porastao 0,9 odsto u odnosu na avgust kada je pao 1,4 odsto, prema revidiranim podacima", saopštio je Destatis.

Nominalno je uvećan 1,8 odsto, prenosi Hina. Razlika između realne i nominalne vrijednosti odražava snažan rast cijena, napominju statističari. Poređenje s prošlogodišnjim septembrom pokazuje pad prometa 0,9 odsto u realnom izrazu. U nominalnom izrazu veći je 9,9 odsto.

U odnosu na najvišu ovogodišnju vrijednost dostignutu u martu, manji je 3,8 odsto, a nadmašio je pretpandemijski septembar za 3,2 odsto. Prodaja hrane porasla je u septembru 2,6 odsto u odnosu na avgust, kada se spustila na najnižu vrijednost u više od pet godina.

U odnosu na prošlogodišnji septembar smanjena je 2,4 odsto. Destatis izdvaja skok prometa u trgovinama odjeće i obuće, 9,9 odsto u odnosu na avgust. U poređenju s istim prošlogodišnjim mjesecom, skočio je 11,8 odsto.

Promet na benzinskim stanicama pao je 15,7 odsto u odnosu na avgust, najviše otkada Destatis objavljuje podatke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 12:37