Anders Brejvik / - FOTO YOUTUBE - ANDERS BREJVIK
15/02/2024 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbačen Brejvikov zahtjev za izlazak iz izolacije: "Nema govora o kršenju ljudskih prava"

Brejvik koji je ubio 77 osoba u bombaškom i oružanom napadu 2011. godine, tužio je državu u januaru i tvrdio je da su prekršena njegova ljudska prava uslovima u zatvoru

Okružni sud u Oslu danas je odbacio zahtjev masovnog ubice Andersa Brejvika da mu se ukine izolacija u zatvoru.

Brejvik koji je ubio 77 osoba u bombaškom i oružanom napadu 2011. godine, tužio je državu u januaru i tvrdio je da su prekršena njegova ljudska prava uslovima u zatvoru.

- Okružni sud je nakon procijene, donio zaključak da uslovi u kojima Brejvik boravi ne predstavljaju kršenje ljudskih prava - navodi se u saopštenju suda, prenosi Srna.

Brejvik služi zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine, što je bila maksimalna kazna u vrijeme kada je izvršio zločin. Kazna može biti produžena sve dok on bude smatran prijetnjom po društvo.

On se nalazi u izolaciji od 22. jula 2011. godine kada je ubio osam osoba aktivirajući automobil-bombu u Oslu i potom u oružanom napadu na ostrvo Utoja ubio 69 drugih, uglavnom tinejdžera.

Brejvik je smješten u zatvor sa maksimalnim mjerama obezbjeđenja na obali jezera Tirifjorden. On je u svom svjedočenju pred sudom izrazio žaljenje zbog svojih postupka i u suzama je tvrdio da boravak u zatvorskoj izolaciji za njega predstavlja košmar i da svakodnevno razmišlja o samoubistvu.

Samo dan nakon Brejvikovog svjedočenja, psiholog koji je radio na procijeni rizika ubice, naveo je da on nije depresivan niti suicidalan već da se “veoma dobro osjeća”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:27