/ PHOTO BY CHRISTIAN WIEDIGER ON UNSPLASH
10/01/2023 u 23:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oko 40 posto njemačkih firmi očekuje smanjenje poslovne aktivnosti

Ozbiljna recesija se nazire, posebno u građevinarstvu, jer više od polovine građevinskih kompanija očekuje pad prodaje u novoj godini

Zbog visokih troškova energije i tekućih problema u lancima snabdijevanja, 39 posto njemačkih kompanija očekuje pad svojih poslovnih aktivnosti u 2023. godini, pokazalo je istraživanje.

Prema istraživanju koje je sproveo Njemački ekonomski institut (IW) na 2.500 firmi, građevinska industrija se posebno priprema za recesiju, prenosi Avaz.

U njemu se navodi da su njemačke kompanije početkom prošle godine bile optimistične, ali su im visoke cijene energije i problemi sa sirovinama pokvarili pozitivna očekivanja. Rezultati istraživanja pokazali su da 26 posto firmi očekuje bolju finansijsku godinu 2023. godine, dok ih 35 posto očekuje stagnaciju.

Ozbiljna recesija se nazire, posebno u građevinarstvu, jer više od polovine građevinskih kompanija očekuje pad prodaje u novoj godini. Michael Gromling, ekonomski istraživač Instituta, naveo je da neizvjesno snabdijevanje energijom podjednako utiče na sve dijelove zemlje i da to nije dobra vijest za ovu godinu.

"Njemačka se suočava sa novom recesijom", upozorio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:26