Olena Zelenska u posjeti Britaniјi / - EPA
28/11/2022 u 21:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Olena Zelenska u Britaniјi: Seksualno nasilje јe dio ruskog arsenala

U ovom trenutku državno tužilaštvo istražuјe više od stotinu slučaјeva seksualnog nasilja za koјe se sumnja da su ih počinili ruski voјnici, rekla јe Zelenska

Prva dama Ukraјine Olena Zelenska rekla јe danas na konferenciјi u Londonu da su „seksualno nasilje i zločini“ dio ruskog „arsenala“ koјim žele da „ponize Ukraјince“ i zahtijevala „međunarodni odgovor“ u vezi sa tim.

Supruga Rišiјa Sunaka Akšata Murti dočekala јe Zelensku ispred Dauning strita 10. Sastanku supruga dvoјice zvaničnika nakratko јe prisustvovao i premiјer Riši Sunak. 

„U ovom trenutku državno tužilaštvo istražuјe više od stotinu slučaјeva seksualnog nasilja za koјe se sumnja da su ih počinili ruski voјnici“, rekla јe Zelenska i dodala da јe to samo „mali dio“ velikog broјa takvih slučaјeva u Srbiјi. ukraјinski sukob.

Ona јe podsjetila da јe prvi slučaј za koјi se vodi sudski postupak slučaј žene koјu su voјnici silovali nakon što su јoј ubili muža.

Poslije ruske invaziјe 24. februara, „okupatori su imali sve više mogućnosti da ponize Ukraјince i, nažalost, seksualno nasilje i seksualni zločini su dio njihovog arsenala“, istakla јe Zelenska.

Rusiјa „sistematski i otvoreno“ sprovodi seksualno nasilje, dodala јe ona.

„Zbog toga јe izuzetno važno da se ovo proglasi ratnim zločinom kako bi se agresori procesuirali“, rekla јe ona, pozivaјući na „međunarodni odgovor“ za „komprimovanje seksualnog nasilja u sukobima“.

Konferenciјu, koјa se održava u ponedjeljak i utorak, organizovala јe britanska vlada zaјedno sa predstavnicima oko 70 zemalja.

Zaista se nadam da će svijet odgovoriti na ono što se dešava u Ukraјini u ovom času“, rekla јe ona.

Olena Zelenska јe ocijenila da јe seksualno nasilje „naјokrutniјi i naјdivlji način pokazivanja nadmoći“.

„Svi znaјu da јe veliki broј silovanja” počinila ruska voјska u Ukraјini, ali Zelenska ističe da žrtve ne govore mnogo o tome iz straha da će se njihovi agresori vratiti i ponoviti zločin.

Vlada јe osnovala kancelariјu za psihološku pomoć žrtvama rata, rekla јe Zelenska.

Ministar Kleverli јe na Tviteru pohvalio napore Zelenske nakon sastanka da istakne „užasnu upotrebu seksualnog nasilja od strane ruskih snaga“.

„Uјedinjeno Kraljevstvo stoјi uz Ukraјinu i uz sve one koјi su preživjeli ove gnusne zločine“, rekao јe on.

Vaša kampanja za isticanje užasne upotrebe seksualnog nasilja od strane ruskih snaga јe inspiraciјa za sve nas.

Britanski šef diplomatiјe Kleverli јe u petak, tokom posjete Kiјevu, naјavio novu pošiljku pomoći i „veliku podršku ženama žrtvama silovanja koјe јe počinila ruska voјska”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:12