/ - UNSPLASH, OLUJA, ILUSTRACIJA
17/11/2023 u 07:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oluje širom Evrope srezale dobit Allianza

Ukupno su posljedice prirodnih katastrofa Allianz stajale nešto manje od 1,3 milijarde eura, gotovo četiri puta više nego u istom prošlogodišnjem periodu

Snažne oluje u Sloveniji, Austriji i Italiji smanjile su dobit njemačkog osiguravaoca Allianza u trećem tromjesečju, pokazao je izvještaj grupacije.

Ukupno su posljedice prirodnih katastrofa Allianz stajale nešto manje od 1,3 milijarde eura, gotovo četiri puta više nego u istom prošlogodišnjem periodu, prenose Nezavisne novine.

Kompanija je zaključila je treće tromjesečje s operativnom dobiti od 3,5 milijarde eura, 15 odsto manje nego prošle godine. Neto dobit smanjila se 29 odsto, na 2,13 milijardi eura.

Ukupni prihod porastao je 4,5 odsto, na 36,5 milijardi eura, a kompanija je povećala prihod u ključnom poslovanju u segmentima života te zdravstvenim i osiguranjem imovine.

Glavni izvršni direktor, Oliver Baete, rekao je da će Allianz uprkos slabijem rezultatu trećeg tromjesečja ostvariti prognoziranu operativnu dobit od 13,2 milijarde do 15,2 milijarde eura. U periodu od januara do septembra iznosila je 11 milijardi eura i bila je viša 3,6 odsto nego prošle godine.

Evropski naučnici objavili su da će ova godina gotovo sigurno biti najtoplija u 125 hiljada godina. U oktobru je sa značajnom razlikom oboren prijašnji rekord najtoplijeg oktobra iz 2019. godine, objavila je Copernicusova služba za klimatske promjene.

"Rekord je oboren za 0,4 stepena, što je velika razlika", rekla je zamjenica direktora C3S-a Samanta Burges koja je oktobarske temperature ocijenila "veoma ekstremnima".

Toplota je posljedica nastavka emisija stakleničkih gasova od ljudske aktivnosti u kombinaciji s povratkom meteorološkog obrasca El Nina koji zagrijava površinske vode na istoku Tihog okeana, piše Reuters. Globalno je prosječna temperatura u oktobru bila 1,7 stepeni viša nego u istom mjesecu između 1850. i 1900.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:48