Саид Раззуки)и Ридуан Таги (оптужени за убиство) Фото: DUIC.nl / - Саид Разуки)и Ридуан Таги (оптужени за убиство) Фото: DUIC.NL
08/12/2021 u 09:41 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оптужени за убиство Шћекића у Холандији: Радије да сам мртав или доживотна, него да причам о другима

Према наводима истраге, оптужени су имали фотографије на којима је Шћекић. Пред судом су се позвали на право да се бране ћутањем...

Амстердамски суд почео је у уторак поподне у обезбjеђеној просторији у Амстердам-Осдорпу са  вођењем предмета о ликвидацији Ранка Шћекића из Црне Горе, која се догодила 22. јуна 2016. године испред његове куће у Утрехт-Овервехту. Тај случај је важан дио процеса "Маренго" (о бројним ликвидацијама) јер су главни осумњичени и кључни свједок Набил Б. оптужени да су саизвршиоци тог убиства, пише Crimesite.

И Ридуан Таги и браћа Разуки, али и (између осталих) кључни свjедок, били су заузети припремањем убиства  Шћекића, сматрају детективи.

У Шћекића испалили више хитаца

Четрдеспетогодишњи Ранко Шћекић из Црне Горе, Беране, убијен је у Утрехту у Холандији 2016. године. Холандски медији су тада објавили да је  Шћекић прво упуцан у леђа, а потом су му испалили метак у главу. Према њиховим информацијама, Шћекић је требао да се појави на суду  како би свједочио у истрагама о убиствима и шверцу оружја. Неки од тамошњих медија су тада објављивали и да се ради о томе да је убијена "погрешна особа".

Шћекић је убијен хицима двојице нападача са мотора у покрету. Наводно, прво је упуцан у леђа а потом и у главу. Скутер који је послужио убицама нађен је недалеко од мјеста злочина. Убрзо након убиства Шћекића на Јутјубу освануло је више снимака његове ликвидације у Утрехту.  Холандска полиција вјерује да је његово убиство повезано са предметом „26 Копер“.

Беранац је у Холандији живио са породицом. Недуго, прије убиства, наводно је боравио у родном граду у Црној Гори.
 

Ово се догодило док је ЦИД истраживао групу мушкараца који су располагали великим залихама оружја и који су посматрали и фотографисали неколико људи. Осумњичени су направили и слике Шћекића. Како је саопштило Државно тужилаштво Холандије, они су то урадили у име групе Ридуана Тагија.

Суд жели да саслуша крунског свjедока Набила Б. о његовој ранијој изјави да је Ридуан Таги наредио ликвидацију Шћекића и да су у исто вријеме на његовој листи били Б. и још једна особа (један „Чино“). Према ријечима крунског свједока, сукоба између Ебрахима Б. и Тагија је и раније било. Овај Б. је детективима истраге рекао да зна да је Таги наручио његово убиство, а да су Таги и Саид Разуки покушали да га 'ухвате' преко његових пријатеља Ранка Шћекића и те друге особе.

Према детективима, пламен се распламса када група не успије да пронађе Б., али у исто вријеме схвата да пријатељ Б. и Шћекића у Утрехту изгледа посматра Саида Разукија. Полиција примећује следеће  поруке, за које се каже да је Таги послао Саиду Раззукију:

"Не брини, али треба да знаш када касапин оде на спавање да треба и Јоего и Цхино и његов брат! А тај рођак из Багдада, да си увијек са братом, он је са месаром зна све брате (...) Ок брате спремај се сад 24 па Цхино и Иоего могу данас одмах".

Ни Ебрахим Б. ни Чино нису испитани од стране истражног судије у истрази, јер  нису могли да буду пронађени.

Суд је у уторак саслушао, између осталог, осумњиченог Мохамеда Ел А, који је инструкције о овој ликвидацији добио са адресе ПГП-а, саопштила је полиција. Ел А. није поменуо Тагијево име у ранијој изјави, али је признао да је примио те поруке. Он се у уторак позвао на своје право на ћутање, као и остали осумњичени. Суд ће на крају одлучити да ли је поруке заиста послао Таги.

Суд је захтјевао да Ридуан Таги дође. Таги је такође саопштио  суду да не жели ништа да каже:

-Нажалост, не могу ништа да кажем о томе. Радије бих умро или провео живот у изолацији него да икад прозивам било кога по имену или ослобађам било кога- изjавио jе он.

(портал Дан, Crimesite)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:21