Виктор Орбан / - (Фото: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT)
30/01/2024 u 15:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban: Brisel ne želi mirno rješenje u Ukrajini

Orban je na Samitu EU održanom u Briselu 14. i 15. decembra blokirao amandmane na budžet Unije za period od 2024. do 2027. godine, koji predviđaju izdvajanje 50 milijardi eura za Ukrajinu

Mađarska se zalaže za pregovore i diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini, dok se planovi EU da se izdvoji 50 milijardi evra za Kijev mogu smatrati dijelom vojnog rješenja, čemu se Budimpešta protivi, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

On je u intervjuu za francuski magazin "Pua" /Le Point/ naglasio da Mađarska "ima svako pravo da se usprotivi prijedlozima EU".

- Ne podržavam taj prijedlog, koji se ne sviđa ni mađarskom narodu. Mađarska ima svako pravo da se usprotivi prijedlozima EU. Evropljanima je taj novac potreban. Naše ekonomije snose posljedice i dug je put tih sredstava ka pomaganju narodu u Evropi - Francuzima, Nijemcima, Mađarima, Poljacima - rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, sukob u Ukrajini se može riješiti samo pregovorima i ne postoji vojno rješenje za ukrajinsku krizu, prenio je TASS.

- Vramenom smo shvatili da nema vojnog rješenja za Ukrajinu. Smatramo da je diplomatija jedino rješenje. To znači primirje i mirovne pregovore - napomenuo je Orban.

Orban je na Samitu EU održanom u Briselu 14. i 15. decembra blokirao amandmane na budžet Unije za period od 2024. do 2027. godine, koji predviđaju izdvajanje 50 milijardi eura za Ukrajinu.

Umjesto toga, Orban je predložio godišnje slanje pomoći Kijevu koje bi se strogo kontrolisalo, prenosi Srna.

Evropski lideri razmotriće ovo pitanje na samitu u četvrtak, 1. februara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:05