Viktor Orban / - EPA
31/03/2023 u 09:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban: EU uskoro o mogućem slanju mirovne misije u Ukrajinu

Mađarski premijer je ranije izjavio da zemlje Evrope, „kao mjesečari na krovu“, stalno balansiraju na ivici rata s Rusijom

Zemlje Evropske unije će uskoro pokrenuti temu, koju su ranije izbjegavali, o slanju „snaga mirovnog karaktera“ u Ukrajinu, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

- Blizu smo odluke da u razgovorima sa evropskim liderima bude legitimno i prihvaćeno pitanje da li zemlje članice EU mogu u nekom obliku poslati vojsku mirovnog karaktera u Ukrajinu ili je bolje da je ne šalju. Blizu smo ovoj granici koju ranije nismo mogli da pređemo, rekao je mađarski premijer u intervjuu radiju „Košut“.

Podsjetio je da je prije godinu dana bila rasprava o tome da li je moguće slati smrtonosno oružje Ukrajini.

- Mađari su i tada rekli i sada govore, da ne treba slati. Međutim, i zapadne zemlje su se kolebale. Sada to nije više pitanje. Sada se postavlja pitanje da li će se samo slati tenkovi, ili koliko aviona slati ili da li slati municiju sa osiromašenim uranijumom ili vojsku - istakao je Orban.

Mađarski premijer je ranije izjavio da zemlje Evrope, „kao mjesečari na krovu“, stalno balansiraju na ivici rata s Rusijom.

Od početka sukoba u Ukrajini Mađarska se dosledno protivi uvođenju sankcija protiv ruskih energenata i slanju oružja Ukrajini. Početkom marta prošle godine mađarski parlament je usvojio ukaz kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije te zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:39