/ - (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)
29/09/2023 u 22:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban kritikuje EU: U Ukrajini se možda troši mađarski novac

On je dodao da bi dalja podrška Ukrajini značila da zemlje članice plaćaju više u zajedničku kasu, a primaju manje

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je moguće da Evropska unija (EU) troši u Ukrajini novac koji je uskraćen Mađarskoj i da Brisel nije jasan po tom pitanju.

- Novac dat Ukrajini značiće sve manje resursa za Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku i Hrvatsku - rekao je Orban, a prenosi agencija MTI.

On je dodao da bi dalja podrška Ukrajini značila da zemlje članice plaćaju više u zajedničku kasu, a primaju manje. Mađarska trenutno ima suficit od dvije milijarde eura u plaćanjima EU, precizirao je Orban.

Odgovarajući na pitanje o sredstvima EU koja su uskraćena Mađarskoj, premijer je rekao da je nešto od tog novca možda već u Ukrajini.

- Pošto Uniji nedostaje novac koji je obećala Kijevu, a obećava obnavljanje podrške, razumno je pomisliti da je već nestao novac koji su obećali, ali nisu isporučili nekoj državi članici. Ne znamo sigurno, jer Brisel ne govori jasno o tom pitanju - izjavio je Orban.

Orban je dodao da EU duguje Mađarskoj oko tri milijarde eura.

- Mi plaćamo ono što dugujemo, ali novac koji bi trebalo da nam daju nije na putu - precizirao je mađarski premijer.

On je ocijenio da će se pokazati da će Mađarska biti u pravu kada je riječ o ratu u Ukrajini, a da Zapad nije uspio da mirno procijeni situaciju u toj zemlji.

- Možete ući u rat samo ako imate jasan cilj i znate koje alate ćete koristiti. U suprotnom, politika ne može da objasni izgubljene živote - rekao je on i dodao da konflikt mora biti izolovan, a zapadne zemlje žele da globalizuju rat.

Kada je riječ o potencijalnom članstvu Ukrajine u EU, Orban je rekao da je oprezan u vezi sa takvim planovima i da se ne može izbjeći pitanje da li blok može da počne pregovore sa zemljom koja je uključena u rat za teritoriju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 15:34