sa ranijih sastanaka / - РТРС
21/12/2021 u 20:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан најавио помоћ Републици Српској од 100 милиона долара

Он је описао Србију и Републику Српску као „кључ за стабилност Западног Балкана“ и позвао нову њемачку владу да интегрише регион у ЕУ, а не да га казни, што би „могло довести до још већих проблема“

Премијер Мађарске Виктор Орбан упозорио је да ће Мађарска блокирати све потезе ЕУ да санкционише српског члана Предсjедништва БиХ Милорада Додика и рекао да његова земља пружа помоћ од 100 милиона евра Републици Српској.

Мађарска ће дати финансијску подршку босанским Србима и противи се санкцијама Милораду Додику, рекао је премијер Виктор Орбан, одговарајући на питање БИРН-а на тросатној конференцији за новинаре у Будимпешти, ријеткој прилици да се мађарском премијеру поставе критичка питања.

Орбан је описао Србију и Републику Српску као „кључ за стабилност Западног Балкана“ и позвао нову њемачку владу да интегрише регион у ЕУ, а не да га казни, што би „могло довести до још већих проблема“.

Орбан је дао пуну подршку Додику, назвавши га демократски изабраним политичарем и упозоривши западне силе да би „егзорцизам Додика“, који је више пута пријетио отцјепљењем од Босне и Херцеговине, био опасан.

 - Дозволите ми да истакнем да је босанска граница удаљена само 70 до 80 километара од наше јужне границе и сваки сукоб би се могао прелити на Мађарску -  рекао је он.

Одговарајуц́и на питање БИРН-а, Орбан је потврдио да мађарска влада даје 100 милиона евра финансијске помоћи Републици Српској, у оквиру мађарске политике одговорног суседства за јачање стабилности у региону.

Новац је намијењен за финансирање малих и средњих предузећа у земљи.

Радио Слободна Европа преноси да аналитичари у региону страхују да ће новац бити искоришћен за помоћ Додиковим политичким циљевима. Орбан, чија је влада годинама посвећивала мало пажње БиХ, интензивирао је везе са Додиком од 2019. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:14