Виктор Орбан / - ФОТО: Н1
31/05/2022 u 16:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан: Поражен предлог Европске комисије о забрани руске нафте у Мађарској

- Мађарске породице могу да спавају мирно, јер је најнечувенија идеја одбачена, навео је Орбан на Фејсбуку, пренио је АП

Мађарски премијер Виктор Орбан оцијенио је да је "поражен предлог Европске комисије о забрани коришћења руске нафте у Мађарској".

 - Мађарске породице могу да спавају мирно, јер је најнечувенија идеја одбачена, навео је Орбан на Фејсбуку, пренио је АП.

Америчка новинска агенција додаје да је Орбан још једном изашао на крај са Европском унијом, овог пута кроз преговоре о руској нафти на самиту у Бриселу.

Мађарска, која своје потребе за нафтом покрива 65 одсто из Русије, а потребе за гасом 85 одсто покрива из Русије, била је усамљена међу украјинским сусједима, пошто је једина одбила да преко њене територије иде војна помоћ, а није слала Кијеву ни војну опрему.

Тај потез је наишао на гнијев многих лидера ЕУ, као и председника Украјина Володимира Зеленског.

Подсетимо, премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да европски предлог о ембаргу на увоз руске нафте „није добар” и да компромиса међу земљама чланицама о шестом пакету санкција још нема.

Премијер Мађарске је, долазећи на самит ЕУ лидера, поручио да је „спреман да подржи шести пакет санкција” ако се дају одговори и гаранције за безбједно снабдјевање Мађарске енергентима.

- Рјешење које изузима нафтоводе није лоше, али требају нам гаранције да, у случају проблема са нафтоводом који пролази кроз Украјину, имамо право да узимамо руску нафту из других извора. Ако то добијемо, онда је у реду - рекао је Орбан.

Орбан је за непостизање договора о шестом пакету санкција оптужио Европску комисију, наводећи да је изнијела предлог о ембаргу на руску нафту а да није пружила одговор на питање о безбједности снабдјевања енергентима Мађарске.

И став Аустрије потпуно јасан

Аустрија не може пристати на ембарго на руски гас, истакао је раније аустријски канцелар Карл Нехамер на главном одбору аустријског парламента, уочи ванредног самита ЕУ.

Став Аустрије је, каже, потпуно јасан, било да је реч о гасу у Аустрији или нафти у Мађарској, свака земља мора сама да се брине да не изазове кризу унутар своје државе.

Нехамер је указао на зависност Аустрије од руског гаса.

Уз то, казао је да у вези са ембаргом нико не говори о уранијуму, што, сматра, такође треба тематизовати.

Када је ријеч о ембаргу на руску нафту, рекао је да не може у потпуности схватити дјеловање Европске комисије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2023 02:12